Mukinja ili jarebika drvo plod lekovitost slike

Jarebika ili mukinja je listopadno drvo ili grm latinskog naziva Sorbus aucuparia i pripada familiji Rosaceae. Plod mukinje je jestiv i odlikuje ga lekovitost. Omiljena je hrana za ptice i divlje životinje. Drvo jarebike je pogodno za obradu, a reč je i o dobroj medonosnoj biljci. Naziva se još planinska jarebika, planinski pepeo ili planinska oskoruša.

Karakteristike

Drvo jarebike naraste do 15 m u visinu. Životni vek može biti i preko 80 godina. Ima razgranat korenov sistem. Stablo je vitko, tanke, glatke i sjajne kore i što je starija ona je tamnija i postaje izbrazdana. Krošnja bude okruglasta, razgranata i prozračna. Listovi su zeleni i nazubljeni, sa lica tamniji, a sa naličja svetliji. Kada dođe jesen dobijaju crvenkastu boju. Jarebika cveta u maju i junu, a cvetovi su dvoploni, prčnika oko 1 cm. Boja cveta je žutobela. Iz cvetova se razvijaju plodovi jarebike narandžastocrvene boje, koji su slični kao plodovi oskoruše, samo su sitniji. Plod je zreo u septembru ili oktobru, ali najbolje je da se bere posle prvog mraza.

Stanište

Veruje se da je mukinja ili jarebika poreklom iz Egipta, ali je danas rasprostranjena u većem delu Evrope, Azije i severne Afrike. U prirodi raste pojedinačno u šumama, gde je hranjivo zemljište. Susreće se u brdskoplaninskim područjima do 1800 m nadmorske visine. S druge strane uzgaja se i kao ukrasno drvo za dvorišta ili parkove, pa se mukinja sadnice mogu kupiti u rasadnicima.

Uzgoj jarebike

Sadnice jarebike mogu se pronaći u rasadnicima. Našli smo da se cena sadnica kreće od 700-1200 dinara. Ljudi je uzgajaju kao ukrasnu i lekovitu biljku. Jarebika se razmnožava semenom ili vegetativno, položenicama ili kalemljenjem. Kada sadite jarebiku odaberite sunčanu poziciju, zbog boljeg cvetanja, jer joj senka ne odgovara. Jarebika je prilično otporna na niske temperature. U Nemačkoj se jarebika koristi kao živa ograda, koja pruža zaštitu od vetra.

Upotreba

Voće jarebike, kao i listovi su se vekovima koristili za pravljenje jela i napitaka. Plodovi su pogodni da se poravi sok, marmalada, liker, kompot, sirup, vino, sirće ili čaj od jarebike. Kao lekovita biljka je poznata u narodnoj medicini. Koristila se mukinja i za ishranu stoke. Tvrdo, a savitljivo drvo jarebike je pogodno za obradu. Naravno, pomenuli smo je kao ukrasno drvo, gde postoji više kultivara. Jarebika je dobra i kao medonosna biljka. Pčele vole njene cvetove i sa njih sakupljaju polen. Ovaj med bude žut, kvalitetan, aromatičan i kristalizuje. Suvo voće mukinje se može upotrebiti kao začin uz divljač ili jagnjetinu.

Lekovitost

Plod mukinje je jestiv za ljude, ali svež je gorak. Deluje kao laksativ, diuretik, adstrigent, sprečava bolest skorbut i bolesti bubrega. Parazorbinska kiselina iritira sluzokožu želuca. Neki farmaceuti su sumnjali na toksičnost ploda i savetovali da se ne koriste velike količine. Ovu kiselinu i gorčinu degradira zamrzavanje, kuvanje ili sušenje, tako da je nakon toga voće prilagođeno za upotrebu u ishrani. Voće jarebike sadrži sorbitol, koji se može koristiti kao zamena za šećer, što je pogodno za dijabetičare. Podovi mukinje su korišćeni u tradicionalnoj austrijskoj medicini za lečenje respiratornog trakta, u slučaju infekcije, groznice, prehlade, gripa, te kod reume i gihta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!