Jesenje plavo prskanje voća – značaj, vreme izvođenja, preparati

Jesenje prskanje voća ili plavo prskanje izvodi se odmah posle vegetacije, kada opadne lišće. Stručnjaci ga svrstavaju u obaveznu agrotehničku meru. Treba iskoristiti povoljne vremenske uslove i tople dane da bi se zaštitilo voće. Iskustva su pokazala da plavo prskanje ima ulogu za zdravlje voćaka i rod u narednoj godini. Kad je u pitanju jesenje plavo prskanje voća preparati koji se koriste su tzv. bakarni preparati. Zove se plavo prskanje, zato što bakarni preparati imaju plavu boju.

Značaj jesenjeg prskanja

Od jesenjih radova u voćnjaku ne smemo zaboraviti  plavo prskanje. Jesenje prskanje je značajno, jer se njim dezinfikuju voćke i tako su spremne za narednu sezonu. To praktično znači da se plavim prskanjem suzbiju uzročnici mnogih bolesti, kao i prezimljujuće forme štetočina. Bakarni preparatima treba dobro “okupati“ grane i stablo, da dopru i do pukotina u kori, jer se time štiti cela voćka. U sve ranice i pore treba da stigne i deluje. Time sprečavamo razvoj bolesti, kao što je bakterioza, kao i gljivična oboljenja.

Fotografija: Shutterstock

Kada je pravo vreme za jesenje plavo prskanje

Jesenje plavo prskanje se izvodi kada je opalo 2/3 listova ili više od toga. To je zato da bi se mogla dobro oprskati cela voćka sa deblom i svim granama i grančicama. Ne sme biti mraz, kiša ili vetar, kada radimo tretiranje. Za plavo prskanje odaberite dan kada je temperatura vazduha preko 5 stepeni. Najbolje je da se prskanje izvodi u prepodnevnim časovima.

Bakarni preparati za jesenje prskanje

Kada je u pitanju izbor preparata, za jesenje plavo prskanje mogu se koristiti svi bakarni preparati. Ipak prednost dajemo preparatima na bazi bakaroksihlorida i bakarhidroksida. Mogu se koristiti i bordovska čorba, bakar oksid, bakar sulfat, plavo ulje. Ovi fungicidi treba da imaju najmanje 50% bakra u preparatu, da bi bili sasvim delotvorni u suzbijanju nekih patogena, kao što je recimo kovrdžavost lista breskve.

Zaključak

Plavo prskanje bakarnim preparatima moguće je izvesti u periodu od opadanje lišća, do kretanja nove vegetacije u proleće. U zavisnosti od preporuke stručnjaka, vremena i mogućnosti izvođenja radi se o jesenjem ili zimskom prskanju. Plavo prskanje predstavlja osnovnu agrotehničku meru u zaštiti voćaka za obezbeđivanje stabilnog prinosa, zdravlje i dug vek zasada.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!