Liker od višanja – kako se pravi višnjevača rakija

Liker od višanja je jedan od najaromatičnijih likera, a pravimo ga tokom leta, kada su višnje zrele. Pravi se od višanja i rakije, pa se zato naziva i rakija višnjevača. Od davnina je ovaj liker cenjeno piće kod nas. Jedno je od omiljenih alkoholnih pića ženskog dela populacije. Ko ima svoje višnje obavezno pravi višnjevaču, ali i ko nema svoje, može kupiti višnje i praviti po istom principu, a uspeh je zagarantovan.

Priprema

Rakiju i šećer pomešajte u jednoj posudi, koja je pogodna za mešanje i mešajte dok se šećer ne rastopi. Višnje operite i očistite pa ih stavite u sterilne staklene tegle ili jednu veću teglu. Neko u teglu stavlja i šaku koštica od višanja, koje prethodno treba istucati i zamotati u gazu. Istucane koštice doprinose lepšem ukusu likera, pa onda svakako da imaju svoju ulogu. Moraju se istucati da bi dale pravu aromu. Sipati tečnu mešavinu od rakije i šećera, preko višanja. Zatim poklopac čvrsto zavrnite na tegli. Potrebno je ostaviti da stoji minimum 1,5 mesec, da bi se dobio liker od višanja, a može i do 3 meseca. Zatim se višnjevača, koja je dobila fenomenalnu tamnocrvenu boju, procedi kroz cediljku i sipa u čiste staklene flaše. Ukus je nenadmašan.

Sastojci

1 kg višanja
šaka istucanih koštica
1 kg šećera
1 l rakije

Čuvanje i služenje višnjevače

Višnjevača se čuva na tamnom i hladnom mestu. Kada se već otvori flaša može se čuvati u frižideru. Višnjevača se služi u ravnim rakijskim čašicama. Ako vam dolaze gosti, vaša domaća višnjevača je pravi aperitiv, koji će im se svideti, a vi ćete biti ponosni.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!