Tonus insekticid upotreba rastvaranje dejstvo primena karenca

Tonus je sistemični insekticid širokog spektra delovanja. Primenjuje se za suzbijanje štetočina u voćarstvu, povrtarstvu, na duvanu i ukrasnom bilju. Mnogi koriste tonus insekticid za cveće, jer cveće često napadaju lisne vaši i drugi insekti. Sa tonusom treba biti vrlo oprezan, kao uostalom i sa svim insekticidima. Pažljivo pročitajte uputsvo za rastvaranje i upotrebu za tonus.

Karakteristike preparata

Tonus preparat proizvodi Galenika Fitofarmacija. Aktivna materija u tonusu je acetamiprid. Sadržaj aktivne materije je 200g/kg. Formulacija je vodorastvorljivi prašak, svetloplave boje. Može se nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a za tonus insekticid cena je oko 60 dinara za pakovanje 2,5 g.

Acetamiprid

Acetamiprid je aktivna materija insekticid koji ima kontaktno, želudčano i sistemično dejstvo. Deluje efikasno na insekte sa usnom sisaljkom i gusenice iz reda Lepidoptera. Kod nas acetamiprid sme da se upotrebljava na šećernoj repi, krompiru, kupusu, duvanu, breskvama, jabukama, krastavcima, paprici, paradajzu, lucerki, grašku i ukrasnom bilju.

Primena i dejstvo

Primenjuje se najčešće za krompir, kupus, papriku, duvan, jabuke, lucerku i grašak.
1. U usevim krompira koristi se za suzbijanje krompirove zlatice u koncentraciji 2-2,5 g na 100 m2. Tretiranje se izvodi kada su larve zlatice na II ili III stepenu razvoja.
2. U usevima kupusa tonusom suzbijamo kupusove lisne vaši u koncentraciji 2,5-4 g na 100 m2. Tretiranje se izvodi u početnoj fazi formiranja prvih kolonija vaši.
3. U usevima paprike i duvana suzbijamo zelene breskvine vaši, u koncentraciji preparata 2,5-4 g na 100 m2. Tretiranje se izvodi na početku formiranja prvih kolonija.
4. U zasadima jabuke se koristi za suzbijanje zelene jabukine vaši, u koncentraciji 2-2,5 g na 10 l vode. Tretiranje se vrši na početku formiranja prvih kolonija vaši.
5. U usevima lucerke tonusom se suzbija lucerkina buba, pri tom se preparat koristi u količini od 2,5 g na 100 m2.
6. U usevima graška za suzbijanje graškovog žiška u koncentraciji 2,5 g na 100 m2.

Maksimalno 2 tretiranja godišnje kod jabuke, krompira i kupusa, a 1 tretiranje kod graška, lucerke i duvana.

Rastvaranje

Za tonus insekticid rastvaranje se vrši tako, što se odmerena količina preparata, prvo pomeša sa malo vode i razmuti da bi se dobila gusta kašasta masa. Zatim to sipamo u prskalicu i dodamo potrebnu količinu vode uz mešanje. Raspršivanje se radi standardnim prskalicama sa zemlje.

Karenca

Kad je u pitanju insekticid tonus karenca je 14 dana za krompir, kupus, papriku, grašak i duvan. Za jabuke i lucerku karenca je 28 dana. Radna karenca je 24 sata.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!