Tonus insekticid upotreba rastvaranje dejstvo primena karenca

Tonus je sistemični insekticid širokog spektra delovanja. Primenjuje se za suzbijanje štetočina u voćarstvu, povrtarstvu, na duvanu i ukrasnom bilju. Mnogi koriste tonus insekticid za cveće, jer cveće često napadaju lisne vaši i drugi insekti. Sa tonusom treba biti vrlo oprezan, kao uostalom i sa svim insekticidima. Pažljivo pročitajte uputsvo za rastvaranje i upotrebu za tonus.

Karakteristike preparata

Tonus preparat proizvodi Galenika Fitofarmacija. Aktivna materija u tonusu je acetamiprid. Sadržaj aktivne materije je 200g/kg. Formulacija je vodorastvorljivi prašak, svetloplave boje. Može se nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a za tonus insekticid cena je oko 60 dinara za pakovanje 2,5 g.

Acetamiprid

Acetamiprid je aktivna materija insekticid koji ima kontaktno, želudčano i sistemično dejstvo. Deluje efikasno na insekte sa usnom sisaljkom i gusenice iz reda Lepidoptera. Kod nas acetamiprid sme da se upotrebljava na šećernoj repi, krompiru, kupusu, duvanu, breskvama, jabukama, krastavcima, paprici, paradajzu, lucerki, grašku i ukrasnom bilju.

Primena i dejstvo

Primenjuje se najčešće za krompir, kupus, papriku, duvan, jabuke, lucerku i grašak.
1. U usevim krompira koristi se za suzbijanje krompirove zlatice u koncentraciji 2-2,5 g na 100 m2. Tretiranje se izvodi kada su larve zlatice na II ili III stepenu razvoja.
2. U usevima kupusa tonusom suzbijamo kupusove lisne vaši u koncentraciji 2,5-4 g na 100 m2. Tretiranje se izvodi u početnoj fazi formiranja prvih kolonija vaši.
3. U usevima paprike i duvana suzbijamo zelene breskvine vaši, u koncentraciji preparata 2,5-4 g na 100 m2. Tretiranje se izvodi na početku formiranja prvih kolonija.
4. U zasadima jabuke se koristi za suzbijanje zelene jabukine vaši, u koncentraciji 2-2,5 g na 10 l vode. Tretiranje se vrši na početku formiranja prvih kolonija vaši.
5. U usevima lucerke tonusom se suzbija lucerkina buba, pri tom se preparat koristi u količini od 2,5 g na 100 m2.
6. U usevima graška za suzbijanje graškovog žiška u koncentraciji 2,5 g na 100 m2.

Maksimalno 2 tretiranja godišnje kod jabuke, krompira i kupusa, a 1 tretiranje kod graška, lucerke i duvana.

Rastvaranje

Za tonus insekticid rastvaranje se vrši tako, što se odmerena količina preparata, prvo pomeša sa malo vode i razmuti da bi se dobila gusta kašasta masa. Zatim to sipamo u prskalicu i dodamo potrebnu količinu vode uz mešanje. Raspršivanje se radi standardnim prskalicama sa zemlje.

Karenca

Kad je u pitanju insekticid tonus karenca je 14 dana za krompir, kupus, papriku, grašak i duvan. Za jabuke i lucerku karenca je 28 dana. Radna karenca je 24 sata.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.