Evo šta se dešava u vašem organizmu kada jedete šljive svaki dan

Šljive se više prerađuju u rakiju, džem ili se suše, a sveže šljive smo čini se pomalo zapostavili. Neko drugo voće iz uvoza smo stavili ispred naših domaćih šljiva, iako su šljive zdrave i jeftine. Vreme je da se to promeni.  Sveže domaće šljive treba jesti redovno tokom leta, jer pružaju brojne koristi za zdravlje. Dobar su antioksidans i čiste organizam. Ovo voće je stimulans za metabolizam. Šljive sadrže minerale kalijum, selen i hrom, te vitamine beta-karoten i C vitamin. Sveže šljive i suve se tradicionalno koriste za lečenje opstipacije.

Nekoliko šljiva svaki dan

Svakodnevno uživanje šljiva, može da učini dobrobit za vaš organizam. Šljive sadrže antioksidanse u znatnim količinama, a oni sprečavaju degeneraciju koja dovodi do gubitka vida, a koja ima veze sa godinama. Stariji, ali i mlađi ljudi, koji pate od zatvora, obavezno treba da dodaju ovo voće u svoju dnevnu ishranu. Šljive su bogate vlaknima, sadrže pektine, fruktozu i sumpor. Zahvaljujući sastojcima iz šljiva ostaci hrane koji se inače zadržavaju u crevima duže nego što bi trebalo, sada se lako kreću kroz debelo crevo. Vlakna, kao i sastojci sorbitol i isatin su odgovorni za dobro poznato laksativno dejstvo šljiva.

Dobro zdravlje uz šljive

Uzmite 3-5 šljiva svaki dan dok ih ima u svežem stanju i učinićete uslugu svom organizmu. Posebno su dobra preventiva za neke bolesti današnjice, od kojih ljudi zapravo najviše i umiru. U šljivama ima kalijuma, a on je značajan za metabolizam. Važan je za zdravlje srca i štiti od infarkta srce i mozak. Šljiva je odlična namirnica za digestivno zdravlje, jer dobro čisti creva, pa se smatra da su preventivno korisne protiv raka debelog creva, ali i nekih drugih vrsta kancera.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!