Katalpa drvo, cigaraš (Catalpa bignonioides) sadnja uzgoj cena

Katalpa ili cigaraš je brzorasuće drvo poreklom iz jugoistočnih delova SAD, gde ga zovu još i indijanski pasulj. Ima još naziva kao što su južna katalpa, katalpa nana, a botanički je poznata kao Catalpa bignonioides. Katalpa sadnice mogu da se nabave i kod nas u ponekom rasadniku.

Karakteristike

Listopadno drvo katalpa može da poraste do 20 m, ali uglavnom su odrasla stabla oko 15 m. Samo stablo je karakteristično, jer je kratko. Grananje počinje već na 1 m visine. Grane su lako lomljive, jer su krhke. Krošnja je široka. Kod katalpe listovi su srcoliki i prilično krupni. Na pore listova izlazi biljni sok koji deluje repelentno na insekte. Kada se protrljaju daju neprijatan miris. Dakle listovi odbijaju insekte, a nariočito komarce. Krošnja sa krupnim listovima stvara dobru hladovinu. Cvetanje počinje tek u 6 ili 7 godina posle sadnje. Cvetanje se odvija u junu i julu. Veliki beli cvetovi su grupisani u cvasti. Cvetova može biti tako puno da dominiraju u odnosu na listove. Onda to izleda prelepo drvo za dekoraciju prostora, zbog čega se prvenstveno i uzgaja. Od cvetova se formiraju plodovi kao mahune u kojima su semenke koje služe za razmnožavanje. Izdužene mahune liče na cigarete, pa otuda naziv cigaraš. Plodovi su zreli u jesen, a ostaju na drvetu i zimi.

Katalpa sadnja i gajenje

Katalpa biljka se sadi na sunčanoj poziciji i bogatom, plodnom zemljištu. Prilično je otporna biljka na bolesti i štetočine. Osim u privatnim dvorištima i vrtovima, katalpa se sadi rado i kao drvo za parkove i drvorede. Kad je u pitanju katalpa brzina rasta je ono što mnoge zanima. Možemo istaći da spada u brzorastuće drveće. Gaji se u gotovo svim oblastima sa umerenom klimom. Možemo je saditi kao pojedinačno drvo ili u grupama. Katalpa drvo se može orezivati, te na taj način kontrolisati veličina i oblik krošnje. Životni vek mu je uglavnom do 100 godina, a retko se sreću stariji primerci. Za privatne vrtove i bašte obično se sadi patuljasta katalpa, koja je po dimenzijama prikladnija, jer naraste do 5 m.

Katalpa upotreba

Najviše se koristi kao ukrasno drvo za dekoraciju, ali ima i druge namene. Brzo raste i koristi se u drvnoprerađivačkoj industriji. Kao drvo nije naročite tvrdoće, pa se lako obrađuje, te se može koristiti za pravljenje nekih komada nameštaja. Zbog velikog broja cvetova tokom, ovo je dobra medonosna biljka, pa se koristi za pčelinju pašu. Ima lekovita i repelentna svojstva.

Lekovita svojstva katalpe

Listovi katalpe imaju lekovita svojstva. Koriste se u lečenju astme, mada imaju i blago umirujuće dejstvo, kao i plod mahuna. S druge strane koren katalpe je izrazito otrovan. Ovo drvo je dobar repelent, tako da ga treba saditi u blizini kuća i vikendica, da tera komarce.

Gde kupiti i cena

U nekim rasadnicima se može kupiti katalpa. To je uglavnom kuglasta katalpa, koja je patuljasta vrsta i naraste 4-5 m. Krošnja je pravilna i okruglasta, a listovi krupni i egzotični. Ovo drvce deluje veoma dekorativno. Kad je u pitanju ova katalpa cena je oko 3500 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!