Dracena cveće održavanje razmnožavanje vrste

Dracena cveće je poznato i kao zmajevo drvo, a veoma se ceni kao dekorativna sobna biljka. Od mnogih vrsta ove biljke, naročito se uzgajaju Dracena fragrans i Dracena marginata. Kada je u pitanju dracena održavanje ove biljke je krajnje jednostavno. Da se propagira dracena razmnožavanje se obavlja uz pomoć reznica. Ova biljka je veoma cenjena kao prečišćivač vazduha u zatvorenim prostorijama.

Karakteristike dracene

Dracena ili zmajevac je sobna biljka koja vodi poreklo iz Afrike, a spada u porodicu agava. Postoji 40-ak vrsta dracene. Cenjena je kao biljka – najefikasniji čistač vazduha u zatvorenom. Raste 10-15 cm godišnje, što je vrlo spor rast. Listovi dracene mogu biti zanimljivih oblika i boja. Dracena je veoma jednostavna za negu.

Dracena fragrans ili drvo života se veoma često gaji kao sobna biljka. Iz debla se razvija više stabljika sa listovima koji obrazuju rozetu. Liči na stabljiku kukuruza, gaji se kao žbun ili malo drvo.

Dracena marginata je se najviše uzgaja kao sobna biljka. Ima crvene ivice na listovima, a zbog svog porekla se zove još i zmajevo drvo sa Madagaskara. Ova zanimljiva biljka se uzgaja tako da stabljika bude uspravna sa puno listova na vrhu ili se oblikuje uz pomoć orezivanja.

Kako negovati dracenu

Draceni najviše odgovara temperatura od 18 do 21 C, dok u toku zime treba da se drži u svetlijim prostorijama na temperaturi izmedu 15 i 20 C. Zahteva dosta svetla, a može da toleriše i polusenku. Međutim, jaki direktni sunčevi zraci mogu da oštete njene listove, a potom i čitavu biljku. Leti se može izneti van i držati na senovitom mestu. Dracena je u principu otporna biljka na temperaturne razlike. Ne treba je držati na promaji, blizu prozora ili vrata od terase.

Kompost može da bude na bazi ilovače, a poželjno je dodati treset. Treba joj orošavati listove, a zaliva se odstajalom vodom ili kišnicom, dok se zimi redukuje zalivanje. Prihrana se obavlja u toku vegetacije i to tečnim đubrivom, jednom u 2 sedmice. Presađivanje dracene se obavlja svake druge ili treće godine, u proleće pre početka perioda vegetacije. Saksija mora biti sa dobrom drenažom.

Razmnožavanje dracene se vrši reznicama koje treba uzeti u proleće. Reznice bi trebalo biti dugačke 8-10 cm. Treba ih ostaviti 24 časa da se prosuše, te ih zasaditi u mešavinu treseta i oštrog peska ili pak staviti u vodu da se ožile.

Koliko košta dracena

Cena dracene varira u zavisnosti od starosti i veličine biljke. Mladi primerci se mogu naći za oko 2000 po komadu, dok su starije biljke često i nekoliko hiljada dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!