Ruska džanarika šljiva koja se ne prska

Ruska džanarika je sorta šljiva koja je veoma cenjena, budući da je to šljiva koja se ne prska, a odlikuje se velikom rodnošću. Ko je zainteresovan za organsku proizvodnju šljiva, džanarika šljiva treba da bude njegov izbor. Ova sorta šljiva je veoma otporna, lako se održava, a isplativost je solidna. Latinski naziv za džanariku je Prunus cerasifera, a na engleskom govornom području je poznata kao Cherry plum.

Ruska džanarika karakteristike

Ruska džanarika spada u najrodnije sorte šljiva. Odlikuje se žutim plodovima srednje krupnoće, koji kada su zreli poprime blago crvenu boju. Postoji više varijacija, pa tako krupnoplodna džanarika i ona sa sitnijim plodovima. Plodovi su okrugli. Prema boji plodova, postoje žuta džanarika i crvena džanarika. Stablo joj je srednje bujno. Kao što i samo ime kaže, ova sorta šljiva vodi poreklo iz Rusije. Meso ove sorte šljiva je žuto i ima puno šećera i soka. Koštice su sitne. Džanarika šljiva se odlikuje velikom rodnošću i zato je veoma cenjena. Prorodi rano i onda svake godine rađa. Može se praviti sok od džanarike ili rakija od džanarike. Šljiva ruska džanarika je veoma otporna na bolesti i štetočine, a sasvim dobro toleriše sušu i mraz. Rađa na svim granama, u grozdovima i pojedinačno. Kada je u pitanju Ruska džanarika sadnice su jednogodišnje i dvogodišnje. Ruska džanarika počinje da rađa 2. ili 3. godine nakon sadnje, a rađa redovno i obilno – zbog čega je i naročito cenjena. Ova interesantna voćka ponegde raste i samoniklo, od odbačenih koštica. Tako nastaju i te divlje, samonikle forme. Slobodno raste i razmnožava se u prirodi. Poznavaoci kažu da se džanarike dosta razlikuju po vremenu cvetanja, dospevanju plodova, krupnoći i boji. Deluje kao da je svako stablo sorta za sebe. Ipak neke sličnosti su evidentne.

Ruska džanarika sadnja i održavanje

Ruska džanarika nije uopšte teška za uzgoj, nema hemije prilikom njenog održavanja, a odlikuje se velikom rodnošću i sasvim solidnom cenom. Kao što smo rekli, ova sorta šljiva je vrlo otporna na bolesti i štetočine, takođe toleriše čak i sušu i mraz, što dodatno olakšava njeno održavanje. Ruska džanarika je zahvaljujući svojim osobinama pogodna za organsku proizvodnju, budući da ne zahteva prskanje hemikalijama. Neki proizvođači preventivno tretiraju plavim uljem, jednom godišnje, pre nego li startuje period vegetacije. To nije obavezno. Kada je u pitanju Ruska džanarika sadnja je identična kao i kod drugih sorti šljiva. Orezivanje nije neophodno, samo u prvim godinama, radi formiranja krune. Iako vrlo dobro rađa, radi boljeg prinosa, možete joj dati navodnjavanje i prihranu. Cveta u aprilu, a sazreva u julu. Ponekad su grane toliko rodne da deluje kao da će da se polome.

Šta se pravi od džanarika?

Džanarika šljiva ima široku upotrebu u industriji i u pravljenju različitih baza za dalju preradu. Naročito je cenjena rakija od džanarika. Sok od džanarika ima dobru nutritivnu vrednost i veoma je cenjen, pored rakije. Neke domaćice prave i džem od džanarika.

Džanarika kao zdrava hrana

Kao što smo već napomenuli džanarika je otporna na bolesti i štetočine, to je šljiva koja se ne prska, te je na taj način možemo označiti kao prvoklasnu zdravu hranu. Plod sadrži vitamine C i B, te minerale kalijum, fosfor, magnezijum…Kao i ostale šljive ima laksativna svojstva.
Proizvođači voća koji se okreću organskoj proizvodnji, treba da razmisle o ovoj odličnoj, a pomalo zaboravljenoj sorti. Džanarika je jedna od biljaka koje se koriste za pripremu Bahovih cvetnih kapi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!