Plavo ulje za prskanje vinove loze i voća

Da li ste čuli za plavo prskanje voća i vinove loze? O čemu se tu zapravo radi, otkrićemo u okviru ovog članka. Saznaćete i zašto je važno zimsko prskanje i koja je cena za plavo ulje.

Vreme kada uzgajivači voća i vinove loze obavljaju zimsku rezidbu, što je negde pred kraj zime, prethodi sprovođenju zimsko-prolećnog prskanja. Zimskom prskanju, pored orezivanja, prethodi i uklanjanje suvih grana, mahovina i lišajeva. Ovo zimsko prskanje voća i vinove loze se odnosi na plavo prskanje uz pomoć bakarnih preparata, što predstavlja osnovnu preventivnu meru zaštite kojom se deluje protiv velikog broja bolesti vinove loze i voća za vreme mirovanja i pred sam početak vegetacione sezone. Iskusni i dobro upućeni uzgajivači voća i vinove loze će vas posavetovati da obavite plavo prskanje već u jesen, posle opadanja lišća ili dvaput tokom zime, najkasnije do početka vegetacione sezone.

Upotreba fungicida na bazi bakra, što je plavo ili bakarno ulje, dovodi do suzbijanja velikog broja bolesti koštunjavog voća.

Aktivna supstanca ovog preparata je bakar (iz bakrenog hidroksida) +  rafinisano parafinsko mineralno ulje.

Plavo ulje se upotrebljava u koncentraciji od 2-3% (2-3 l u 100 l vode), a za sve ostale upotrebe je sve kao i kod crvenog ulja – o kojem ćemo nešto kasnije. Inače, plavo ulje ima veće količine bakra nego crveno ulje.

Plavo ulje možete kupiti kao gotov preparat, a možete ga i sami napraviti uz poštovanje ovih smernica za koncentraciju navedenih supstanci. Oko 30-50 g bakarnog preparata i 200-300 ml ulja idu na 10 l vode.

Kada je bakarno ulje u pitanju, ovde bakar deluje kao fungicid (protiv gljivičnih oboljenja), dok je ulje insekticid i akaricid. Manje zahtevno voće možete slobodno zaštititi samo korišćenjem bakarnog preparata, dakle bez ulja. Ulja treba koristiti kod onih voćaka koje su podložne napadima raznih insekata.

Zimsko prskanje, tj. plavo prskanje u ovom slučaju je korisno protiv sledećih bolesti i štetočina voća i vinove loze: uzročnika kovrdžavosti breskve (Taphrina deformans), pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke i kruške (Venturia spp.), šupljikavosti lišća koštunjavog voća (Stigmina carpophila); šljivine štitaste vaši (Eulecanium corni), zatim zimskih jaja sledećih štetočina – lisnih vaši (Aphis pomi), crvenog pauka (Panonychus ulmi) i kruškine buve (Psylla pyri). U vinovoj lozi se bakarni preparati koriste u fazi mirovanja vegetacije, sa ciljem da se suzbije crna pegavost vinove loze (Phomopsis viticola).

Kada je zimsko prskanje u pitanju, ovde je kvalitet veoma bitan. Dakle, voće treba temeljno oprskati rastvorom sa svih strana, dakle od korena do vrha, ne izostavljajući ni najmanju grančicu – jer uzročnici navedenih bolesti prezimljuju na kori, u pukotinama kore i rašljama grana. Za suzbijanje štetočina koje prezimljuju na i ispod kore vinove loze i voća, potrebno je dodati i mineralno ulje bakarnim preparatima.

Zimsko prskanje treba obaviti po suvom vremenu, bez vetra i kada temperatura vazduha bude iznad 5 stepeni. Za te svrhe možete koristiti crveno ulje, koje inače smanjuje i do 50% prskanja za vreme vegetacione sezone. Crveno ulje je ekološko sredstvo koje se sastoji od rafinisanog parafinskog mineralnog ulja kome je dodat bakar. Crveno ulje ima veoma širok spektar dejstva za suzbijanje uzročnika bolesti voća, vinove loze, ali i povrća – a takođe se koristi i za premazivanje rana nakon orezivanja biljaka. Crveno ulje, kada se upotrebljava preko zime, jednako deluje kao i insekticid, ali je zato ekološki bezopasno. zato je potrebno svaki deo stabla okupati u ovom ulju, jer ono na taj način prosto uguši štetočine.

Plavo ulje: cena za 200 ml ovog preparata iznosi oko 300 dinara, a za 1 litar oko 800 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!