Šljiva Čačanska lepotica karakteristike sadnja za rakiju

Kao što joj i samo ime kaže, čuvena šljiva Čačanska lepotica, koja je nastala 1961. godine ukrštanjem vangenhajmove i požegače (prorodila 5. godine nakon hibridizacije), dobijena je u Institutu za voćarstvo u Čačku 1975. godine. Koristi se sorta Čačanska lepotica za jelo u svežem stanju, za sušenje, a može i za rakiju.

Karakteristike sorte Čačanska lepotica

Plod ove srednje bujne šljive je srednje krupan (masa 30-40 g), loptasto-jajastog oblika, sazreva krajem jula i početkom avgusta. Ova šljiva prorodi rano, a rađa redovno i dobro.

Kada je Čačanska lepotica u pitanju – pokožica ploda je tanka, tamno-plave boje, dosta čvrsta i prekrivena  izraženim pepeljkom. Meso joj je žuto-zelenkaste boje, sočno, čvrsto, slatko-kiselkastog ukusa.

Plod Čačanske lepotice sadrži:

–  17.1% rastvorljiva suva materija

– 10.5% ukupni šećeri

– 1.1% ukupne kiseline.

Ova odlična stona sorta šljive je odavno preuzela primat u savremenom šljivarstvu. Čačanska lepotica se gaji kao stona sorta zbog pogodnih karakteristika kao što su:

– pogodno vreme sazrevanja

– dobra rodnost

– veoma kvalitetan plod, koji je uz to i krupan

– dobro podnosi transport

– dobro podnosi sušu

– relativno je otporna prema bolestima.

Takođe se upotrebljava i za sušenje. Međutim, kod ove šljive tokom sušenja može da pukne pokožica ploda. Ukus je svakako prihvatljiv.

Sadnja i uzgoj

Sadnica šljive se sadi u sveže iskopanu rupu, u dobro pripremljeno zemljište (do dubine 0.7 metara), tako da kalemljeno mesto bude 10-ak cm iznad površine zemlje.

Prilikom planiranja uzgajanja šljiva, treba da znate da se redovi šljive pružaju u pravcu sever-jug, pre svega zbog dobre osvetljenosti. Cvetni pupoljci ove voćke mogu da izdrže temperature od -19 do -34 stepena tokom zimskog odmora. Poželjno je da živite u mestu gde je godišnja suma padavina od 700-1000 mm, a sum padavina u vegetacionom periodu 350-600 mm. Takođe je poželjno da je relativna vlažnost vazduha 75-85%.

Kada je zemljište u pitanju, sadnja šljive treba da se obavi u zemlji koja je povoljno duboka, rastresita, dobro drenirana, bogata organskim materijama i plodna. Poželjno je da pH vrednost takvog zemljišta iznosi 5,5-7,0. Teren za sadnji bi trebao da bude nagnut na južnu stranu (pre svega zbog osvetljenosti zasada koja treba da traje što duže). Ravnice i udoline nisu izbor za sadnju i uzgoj šljive.

Treba da znate da šljiva veoma rano cveta i da je vrlo osetljiva na prolećne mrazeve. Na brežuljcima je temperatura ujednačenija, pa je manja mogućnost pojave mraza.

Sadnja šljive se sprovodi u dobro pripremljeno zemljište, što podrazumeva da je ono adekvatno usitnjeno i poravnato, u proleće ili jesen kada ova voćka miruje. Najviše se preporučuje sadnja u  jesen. Međuredni razmak bi trebao da iznosi 5 metara, a razmak u redu treba da bude 4 metra.

Prve 3 godine posađeni zasad šljive treba redovno obrađivati i tanjirati međuredno, kao i okopavati u redu. Pre sadnje šljive, potrebno je odstraniti sve oštećene delove korena, dok se sitno korenje ne orezuje. Vrh sadnice bi trebalo preseći dodatno, što dovodi do buđenja pupoljaka direktno ispod reza, od kojih se onda mogu formirati primarne grane, a najčešće se iste godine formiraju i sekundarne grane. Grane koje su prenisko na stablu treba ukloniti.

Sama sadnja šljive se sprovodi tako da se na koren stavi sloj rastresite zemlje, dobro ga ugaziti i onda dodati oko 20 kg stajskog đubriva i 0,5 kg NPK 7:20:30 u sloju iznad korenja. Đubrivo se prekrije sa zemljom, a šljiva treba da se zalije sa minimum 30 l vode.

Rezidba je važna kako bi se regulisao rast biljke, kako generativni – tako i vegetativni. Rezidba je važna i zbog toga da krošnja dobije što više svetlosti i prozračnosti, i kako bi se obnavljalo rodno drvo sa rodnim pupoljcima.

Rakija od šljive Čačanska lepotica

Šljivovica ili rakija od šljive je veoma popularna u našim krajevima, takoreći predstavlja naš brend. Od Čačanske lepotice se takođe proizvodi kvalitetna rakija, ali samo pod uslovom da su plodovi dobro sazreli. Ipak, najkvalitetnija rakija od šljive se dobija od Požegače i Crvene ranke. Postupak pravljenja rakije od šljive Čačanske lepotice je uobičajen:

– berba i čišćenje plodova, kao i odvajanje koštica od šljive

– muljanje

– punjenje buradi i vrenje uz dodatak kvasaca i drugih materija.

Rakija od šljive se u tradicionalnoj medicini koristi kao dezinficijens za spoljašnju upotrebu, a za unutrašnju upotrebu se konzumira obično ujutru na prazan stomak jer se veruje da poboljšava cirkulaciju i varenje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!