Klematis cveće sadnja orezivanje razmnožavanje prodaja i cena

Kako izgleda klematis opis i karakteristike

Klematis cveće je zapravo penjajuća biljka ili puzavica, koja proizvodi zapanjujuće plave, ljubičaste, ružičaste, žute i bele cvetove celo leto i u jesen. Pojedine sorte klematisa mogu narasti do i 6,1 m visoko i živeti preko 80 godina. Biljka klematis zahteva puno sunce nad svojim cvetovima i hladnu senku nad korenom kako bi napredovao.

Klematis biljka često zahteva nekoliko godina da cveta, tako da možete tražiti klematis u saksiji koji je star već godinu ili dve.

Ova biljka zahteva najmanje 6 sati sunca dnevno.

Kada je klematis u bašti u pitanju, za sadnju izaberite mesto sa dobro propusnim zemljištem. Lokacija ne bi trebalo da bude tako suva da ne zadržava vlagu, ali treba biti dovoljno dobro propusna da se ne nakuplja voda oko korena klematisa. Zemljište treba da bude neutralne ili alkalne pH vrednosti. Pre nego što posadite klematis u bašti, izmenite zemlju dodajući kompost i granulirano organsko đubrivo, kako bi obezbedili biljci neophodne hranljive materije. Stavite malč (pokrivač) oko korena. Postavite slamu ili drugi tip prekrivača oko osnove klematisa da drži koren hladnim.

Kada je klematis u saksiji u pitanju, odaberite one saksije koje su nešto veće. Poželjno je da su trapezastog oblika i da se šire pri vrhu, da im je zapremina minimum 20-ak litara i da ima široke otvore na dnu za odvođenje vode. Keramičke saksije bi bile odličan izbor za uzgoj klematisa.

Kako se orezuje klematis

Orežite mrtve ili oštećene stabljike klematisa u svakom trenutku. Dok klematis biljka nije sklona tome da bude pogođena štetočinama, ona može dobiti gljivične bolesti koje mogu da izazovu da cela biljka pocrni i uvene. Ako primetite mrtve ili uvele stabljike na vašem klematisu, koristite čiste makaze za orezivanje da ih isečete do osnove. Dezinfekcijte makaze u rastvoru izbeljivača između orezivanja, tako da ne širite zarazu na druge delove biljke.

Orežite i najstarije stabljike. Pošto cvetanje postaje manje bogato na stabljikama starim preko 4 godine, možete orezati najstarije stabljike da podstaknete nove da rastu. Sačekajte period posle prvog cvata u sezoni, zatim koristite par čistih makaza za orezivanje za uklanjanje stabljika na baznoj stabljici.

Vršenje godišnjeg orezivanja klematisa treba obavljati prema zahtevima sorte. Klematis cveće dobro napreduje sa godišnjom rezidbom koja treba da podstakne svež rast. Međutim, različite sorte zahtevaju orezivanje u različitim periodima godine. Važno je da znate tačno kada je period za orezivanje specifične sorte, jer možete oštetiti biljku ako je orežete u pogrešno doba godine.

Klematis koji cveta rano sitnim cvetovima ne treba orezivati, odnosno možete da skratite suvišne grane i one koje su se osušile.

Klematis koji cveta krupnim cvetovima na jednogodišnjim granama se orezuje u kasnu zimu, obično krajem februara ili početkom marta. Ova sorta klematisa se orezuje do polovine njegove visine.

Klematis biljka koja cveta kasno i koja takođe ima krupne cvetove na mladim jednogodišnjim granama  se orezuje u kasnu zimu, i to na visinu od oko 30 do 40 cm. Ove sorte klematisa zahtevaju baš drastično orezivanje.

Kako se razmnožava klematis

Klematis cveće se razmnožava reznicama ili položnicama. Reznice je potrebno uzeti u kasno leto ili na jesen, sa zdravih i lepo razvijenih primeraka, a veličina reznica klematisa treba da bude oko 10-15 cm. Najkvalitetniji su izdanci prema samom vrhu biljke. Rez napravite ispod lista koji je smešten najniže, a sa donje polovine reznice uklonite svo prisutno lišće. Kada ih pripremite, reznice zatim umočite u supstrat za ožiljavanje.

Razmnožavanje klematisa položnicama je veoma jednostavno, naročito ukoliko već imate posađen klematis u bašti. U proleće uz biljku treba iskopati rupu dubine oko 10 cm, a na njeno dno treba dodati sloj komposta (ukoliko je zemlja lošijeg kvaliteta). U iskopanu rupu potom stavite izbojak koji treba da pričvrstite sa žičanim kukama za tlo. Onda zakopajte rupu i zalivajte redovno.

Gde kupiti klematis i cena

Klematis možete kupiti direktno u rasadniku, ali i putem interneta. Cena se kreće od 650 do 1000 dinara, a zabeležene su i nešto više cene od ovih, zavisno od sorte i starosti sadnice.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!