Uzgoj šampinjona za početnike

Šampinjoni su vrsta gljiva koja je najviše zastupljena u kulinarstvu, pa su mnogi zainteresovani za uzgoj šampinjona. Pečurke su hranjive, pošto sadrže proteine, minerale i vitamine. Trebalo bi da se nađu u jelovniku bar jednom nedeljno, kao i riba, a tada mogu zameniti meso. Cena šampinjona na pijaci je oko 200 dinara za kilogram (naravno zavisno od veličine i kvaliteta). Potražnja postoji, cena je takva kakva jeste, a ulaganja u ozbiljnu proizvodnju nisu mala. Ko ima nameru da se bavi ovim poslom, treba dobro da prostudira kakva je isplativost uzgoja šampinjiona. Mi vam dajemo osnovne smernice, šta će vam biti potrebno, a za pokretanje proizvodnje morate koristiti stručnu literaturu ili savete profesionalca gljivara.

Neophodni uslovi za uzgoj šampinjona

Ako se pitate šta je potrebno za uzgoj šampinjona, ako ste početnik, a rešili ste da pokrenete sopstvenu proizvodnju, sada ćemo to otkriti. Pođimo prvo od uslova. Ovo nisu biljke, ali ipak rastu iz zemlje. Šampinjoni se veoma uspešno uzgajaju u zatvorenom prostoru, gde je moguće na malom prostoru ostvariti dobre prinose. Za uzgoj šampinjona pogodne su tamne prostorije, gde ima dovoljno vlage. To mogu biti podrumi, garaže, šupe, tuneli i slični adekvatni prostori, poželjno sa debelim zidovima. Ako to nemamo onda treba izgraditi gljivarnik. Neophodan je kompost za šampinjone. Dalje su nam potrebne posude, odnosno sanduci sa kompostom u kojima će se uzgajati. Neko za ovu namenu koristi i vreće. Treba nam i semenski material, koji se kod gljiva zove micelij. Trebaće i nešto alata, termometar za merenje temperature, izvor toplote za grejanje i dr.

Kompost za šampinjone

Kompost za uzgoj šampinjona može da se kupuje ili da se pravi. Ovo nije običan kompost za baštu, nego specijalan, za uzgoj pečuraka. Najbolje je da se kupi već gotov. Ako se pravi onda treba reći da je njegov glavni sastojak stajnjak sa slamom, a najbolji je za ovu namenu konjski stajnjak. Ostali sastojci su urea (do 5 kg na 1 t stajnjaka), sladne klice (125 kg na 1 t stajnjaka), gips (25 kg na 1 t stajnjaka), insekticid basudin, voda. Neophodno je izračunati koliko će komposta biti potrebno. Kao što vidimo kompost za pečurke se ne priprema lako. Ceo postupak traje 2-3 nedelje, a treba nam i odgovarajući prostor gde će se sve to izmešati. Stajnjak se prvo zaliva vodom i prska basudinom. Nakon 4 dana se formira gomila, pa se stajnjak gazi i potom se dodaje urea i sladne klice. Ponovo nakon 4 dana ide slaganje visoke gomile, grudve se rastresaju, dodaje se voda i slaže se bez nabijanja. Nakon 3 dana se prvi put prevrće gomila. Opet nakon 3 dana se drugi put prevrće gomila i dodaje gips, a voda po potrebi. Nakon još 2 dana stajanja se treći put prevrće gomila uz dodavanje vode. Na kraju posle 2 dana se kompost za šampinjone može unositi u objekat.

Dezinfekcija i zaštita

Pre početka uzgoja prostor za uzgoj treba dobro očistiti i izvršiti dezinfekciju. Uzgajanje šampinjona i ostalih gljiva zahteva čistoću uz dosta pranja i dezinfekcije, zato što se u predviđenim uslovima (tama, vlaga i toplota) razvijaju i drugi organizmi, koji su nam nepoželjni. Zatim se unose sanduci sa kompostom i slažu na police. Tada se i podešava temperatura u gljivarniku. Pitanje klimatizacije, izolacije i grejanja trebaju biti rešena. Ventilacija u vidu otvora i prozora mora imati zaštitnu mrežu da bi se onemogućio ulaz insektima i štetočinama. Redovno se mora sprovoditi zaštita insekticidima Basudin, Nuvan i drugi. Parom formaldehida se dezinfikuje pokrivka.

Proizvodnja šampinjona

Proizvodnja šampinjona se odvija u dve faze. Prva faza u proizvodnji šampinjona je inkubacija, odnosno kad micelij prorasta kompost. Odgovarajuća tempreatura je od 22 – 25 stepeni Celzijusa i to mora biti konstantno. Zahtevana vlažnost vazduha je od 90-95%. U optimalnim okolnostima micelij prorasta kompost za 2 nedelje, ali to se može produžiti i na 3 nedelje. To zavisi od uslova i kvaliteta komposta. Temperaturu treba redovno meriti. Nagli porast temperature nije dobar, jer onda treba kvasiti zidove i podove i ventilirati prostoriju. Ventiliranje i hlađenje prostorije s druge strane nije poželjno, jer smanjuje nivo CO2, a to se odražava negativno na prinos. Pokrivka ide preko komposta u sloju od 5 cm debljine.
Druga faza rasta je plodonošenje, gde temperatura treba da bude 17 ili 18 stepeni Celzijusa, a vlažnost malo ispod 95%. U ovoj fazi će se formirati telo pečurke. Zasad se prska i zaliva mlakom vodom da bi se omogućili adekvatni uslovi. Temperatura se postepeno snižava. Svež vazduh se sada dovodi u gljivarnik, da koncentracija CO2 bude konstantna do 1200 ppm.

Berba šampinjona

Kako pristižu za berbu, a pristižu redovno, treba ih brati. Kad dostignu određenu veličinu i čvrstinu, a to je od početka uzgoja za oko 20 dana. Kada se uberu, najbolje ih je iskoristiti za 3 dana. Treba voditi računa, zato što su pečurke lako kvarljive. Mogu se zamrzavati uz prethodno blanširanje, a mogu se i kiseliti.

Pogledajte i gde raste smrčak gljiva

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!