Wasabi biljka uzgoj – sos pasta recepti gde kupiti i cena

Wasabi biljka (Wasabia japonica) je iz porodice Brassicaceae, kao kupus, bela slačica (senf) i ren. Drugi naziv je japanski ren. Običan ren je druga biljka i koristi se kao zamena za wasabi pri nedostatku proizvodnje pravog. Ovaj začin se najviše upotrebljava kao wasabi sos, a njim se začinjava suši, kao i druga jela, koja postaju ukusnija dodavanjem ovog začina. Sveža stabljika koja se koristi kao začin je izrazito ljuta, ali ta pikantnost više podseća na ren, nego na čili papriku. Prilikom jela emituje isparenja, koja idu i dalje od usta, te stimulišu i čiste disajne puteve. Samo kada je svež znamo da je pravi wasabi, a kupovni u prahu, sos u tubama i konzervama gotovo sigurno nije pravi.

Stanište

Biljka u prirodi raste uz tokove, u dolinama planinskih reka u Japanu. Traži dosta sveže planinske vode. Može i da se uzgaja i uzgaja se dosta, ali proizvodnja ne podmiruje potrebe, odnosno potražnju. Postoji više sorti japanskog rena, ali glavne dve koje su zastupljene zovu se Daruma i Masuma.

Uzgoj

Biljka wasabi je u komercijalnom uzgoju hidroponik, što znači da se uzgaja u vodi u kojoj su zastupljene hranjive materije. Wasabi zahteva odgovarajuće uslove za rast, a to ograničava njegovu masovnu proizvodnju. Stoga proizvođači nisu u mogućnosti da zadovolje zahteve tržišta, što se tiče komercijalne potražnje, pa je za wasabi cena prilično visoka. Izvan Japana prave plantaže su prilično retke. Kultivacija je veoma teška, a postoje određeni regioni u Japanu koji su pogodni za uzgoj. Takođe, postoje i veštački objekti za kultivaciju. Izvan Japana imamo sporadično mesta na kojima se uzgaja. Pošto je potražnja u Japanu velika, uvoze se izvesne količine iz Tajvana, Izraela, Koreje, Tajlanda i Novog Zelanda. U SAD ima samo nekolicina proizvođača, a u Evropi u Velikoj Britaniji jedan.
Negde na internetu smo pronašli da se prodaje wasabi seme i uputstva za uzgoj za sopstvene potrebe. Prenosimo to u kratkim crtama, ako se neko odluči da pokuša uzgojiti ovako zahtevnu biljku za uzgoj.
Tradicionalan način uzgoja wasabija traje 2 godine, dok se ne dođe do prve berbe. Za uzgoj zahteva senku i vlažno tlo. Ne može da podnese direktno sunce, niti toplo vreme. Idealna temperatura za uzgoj je od 15-21 stepen. Sadnja wasabija najbolje da se radi u jesen. Pre sadnje potrebna je dobra drenaža zemljišta i prihrana kompostom. Pre nego što se poseje wasabi seme treba držati u vodi preko noći. Orošavanje zemlje, u koju je posejano seme, obavezno je svakodnevno. Wasabi se zaliva redovno, posebno tokom leta.

Upotreba

Pošto wasabi raste dobrim delom potopljen, često se smatra da je deo koji se upotrebljava koren ili rizom, a to je zapravo stabljika sa specifičnim listovima na vrhu, gde su stari listovi opali ili sakupljeni (iskorišteni).
Wasabi se obično prodaje ili kao stabljika, koja mora biti fino obrađena pre upotrebe ili kao osušen u prahu ili kao wasabi pasta u tubi (kao pasta za zube).
U nekim renomiranim restoranima, wasabi pasta se priprema, tek onda kad se jelo naruči. To je zato, što pasta delimično izgubi ukus nakon 15 minuta, pa zato treba biti sveža.

Surogat ili zamena za wasabi

Zbog nestašice pravog i visoke cene, na tržištu se pojavljuje surogat ili zamena za wasabi, koja se često naziva wasabi sos, iako ne sadrži nijedan deo prave biljke wasabi. Ova kopija se pravi od rena, senfa, skroba i boje zelene hrane ili praha spanaća. Pravi wasabi ima prirodo zelenu boju.

Wasabi priprema

Wasabi sos se priprema tako što svežu i očišćenu wasabi stabljiku ribamo na metalnu rendu. Rendan wasabi se može koristiti odmah, a može i da se suši. Onda po potrebi od wasabi praha, dodavanjem vode, dobijamo wasabi pastu. Kada su u pitanju wasabi recepti dobro ide uz ribu, najviše se koristi za pripremu čuvenog sušija, zatim za rezance nudle, ali i mnoga druga jela. Prilikom pripreme sušija wasabi se stavlja između ribe i pirinča, pa se kad je tako pokriven sačuva njegov ukus. Wasabi daje hrani ljutinu i jedinstven ukus, a služi se zajedno sa jelom ili kao prilog.
Wasabi listovi su upotrebljivi u svežem stanju i imaju ukus začina nalik stabljici wasabi. Sveži listovi se koriste u soja sosu i salamuri, a inače se i suše.

Wasabi lekovitost

Ljutina iz biljke čisti disajne puteve kao i ren. Wasabi je kao kupus i slične biljke iz ove familije, treba ih jesti redovno, jer smanjuju rizik od nastanka kancera.

Gde kupiti wasabi i cena

Wasabi sos se može kupiti eventualno u specijalizovanim prodavnicama ili naručiti preko interneta. Za pravi wasabi cena je visoka, a ako je jeftin to je verovatno kopija. Wasabi seme se može isto tako naručiti i eventualno probati sa uzgojem.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!