Kada je optimalno vreme za berbu dunje

Dunja se uzgaja u mnogim zemljama i kod nas. Nema toliko mnogo sorti kao neke druge vrste voća. U našim krajevima najviše se uzgajaju sledeće sorte dunje: Leskovačka, Vranjska, Trijumf, Šampion, Hemus itd. Plodovi dunje mogu biti različitog oblika, okrugao, kao jabuka, kruška, zvono.

Vreme berbe

Izabrati optimalno vreme berbe dunje je veoma bitno. Vreme berbe je od presudnog značaja za tehnološke osobenosti i kvalitet plodova. Dunja može se bere u septembru i oktobru, a najčešće se bere  krejem oktobra. Ali pravo vreme berbe zavisi od više faktora. Ako se ubere prerano to može negativno uticati na kvalitet plodova kao i njihovu težinu. S druge strane, kašnjenje sa berbom, može dovesti do preteranog opadanja plodova i izazvati neke skladišne bolesti. Sve to može izazvati štetu.

Berba dunje

Dunja se bere na određenom stepenu zrelosti, koji se ne može tako lako utvrditi. Postoji fiziološka zrelost i potpuna zrelost dunje. To je isto kao i kod ostalog voća. U obzir treba uzeti i namenu dunja, odnosno da li ćemo ih koristiti za jelo ili za preradu, tako da i od toga zavisi vreme berbe.
Vreme berbe dunje se određuje na osnovu boje pokožice i lakoće odvajanja ploda od grane. Tako se najčešće određuje. Zatim, može se vreme berebe odrediti i na osnovu broja dana od punog cvetanja do tehnološke zrelosti plodova, za šta treba da prođe 120-160 dana. Plod dunje po sebi ima malje i na osnovu lakoće skidanja malja se može odrediti vreme branja. Dunja se bere kada je lepo vreme i pre svega suvo. Berbu treba raditi pažljivo, te se postarati da što manje plodova otpadne i razbije se o zemlju. Počinje se sa berbom odozdo pa se postepeno prelazi na gornje grane.

Čuvanje dunje

Plodovi dunje mogu dugo da se čuvaju. Po nekoliko meseci mogu da opstanu u dobrom stanju. Bitno je da prostorije u kojima se čuvaju budu provetrene, da ne bi došlo da razvoja gljivičnih oboljenja na plodovima. Najčešće gljivično oboljenje je meka trulež. A mogu se pojaviti i fiziološka oboljenja, kao što su pege i tamnjenje mesa.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!