Japanska dunja uzgoj sadnice plod izgled

Japanska dunja (lat. Chaenomeles) jeste rod iz porodice ruža koji obuhvata tri vrste. U pitanju je listopadno bodljikavo grmlje, visine od 1-3 m. Poreklo vodi iz Japana, Koreje, Kine, Butana i Burme.

Japanska dunja karakteristike

Kako izgleda japanska dunja? Kada je u pitanju japanska dunja izgled smo vam već delimično opisali. Što se tiče listova, oni su jednostavni, raspoređeni naizmenično i karakterišu se nazubljenom ivicom. Cvetovi japanske dunje su sačinjeni od 5 latica, prečnika su oko 4 cm, boja im je svetlo narandžasto-crvena, a postoje i beli ili roze cvetovi. Japanska dunja cveta krajem zime ili početkom proleća.

Kada je u pitanju japanska dunja plod je sličan dunji koju mi poznajemo, sastoji se od 5 karpela, neprijatnog je ukusa kada se jede sirov, a sazreva kasno u jesen. Plodovi japanske dunje postaju manje opori nakon mraza. Inače, plodovi ove biljke se koriste za proizvodnju likera, marmelada i slatka i specifični su po tome da sadrže više vitamina C nego limun. Japanska dunja (lat. Chaenomeles japonica) koja vodi poreklo baš iz Japana, poseduje mali plod koji je oblika jabuke i 3-4 cm prečnika. Cvetovi su obično crveni, mogu biti bele ili roze boje, dok su listovi 3-5 cm dugi, sjajni i tamno-zelene boje.

Sadnja i uzgoj

Razmnožavanje japanske dunje se obavlja drvenastim i poludrvenastim reznicama krajem leta ili početkom jeseni, ili odvajanjem izbojaka koji su izašli iz korenovih pupoljaka. Kod nas se ova biljka gaji kao ukrasno šiblje u vrtovima, a može predstavljati i dobru živu ogradu ili pak bonsai. Nije uopšte zahtevna za uzgoj. Zemljište mora biti plodno i dobro propusno, a mesto za sadnju neka bude sunčano. Zalivanje ne treba obavljati često. sadnja može biti grupna ili pojedinačna.

Kako biste posadili japanski dunju, najpre morate prirpremiti reznice. Reznice treba umočiti prvo u prah koji pospešuje ukorenjivanje. Kao supstrat možete da upotrebite miks treseta i rečnog peska ili gotov supstrat za ukorenjivanje. Pikiranje se obavlja u cvetnim sandučićima ili sličnim posudama. Reznice treba utisnuti u pripremljen supstrat do polovine, zaliti ih, te posudu prekriti providnom PVC vrećicom ili plastičnom bocom i staviti je na zasenčeno mesto. Temperatura ukorenjivanja za japansku dunju bi trebalo da iznosi od 23-27 stepeni, a vlažnost vazduha oko 80%.

Ono što ćete dalje činiti, jeste pravilna nega ove biljke, koja se sastoji u redovnom orošavanju i provetravanju s vremena na vreme. Kako krenu da se pojavljuju mladi listići, otkrijte biljku kako biste je “prilagodili“ spoljašnjim faktorima. Nakon ukorenjivanja, obavite presađivanje biljaka u pojedinačne, adekvatne posude. Preko zime treba obavezno zaštititi mlade biljčice.

Kada je u pitanju japanska dunja oberezivanje se sprovodi radi lepog oblikovanja ove biljke i podsticanja cvetanja, a ona veoma dobro podnosi ovu meru nege. Orezivanje se obavlja redovno nakon svakog cvetanja, pri čemu se grane orezuju na 2-3 pupa.

Prihrana se sprovodi svakog proleća sporo-otapajućim đubrivom.

Prodaja i cena sadnica japanske dunje

Cena za sadnicu japanske dunje se kreće oko 300 dinara, a može se kupiti u rasadnicima ili od privatnih uzgajivača.

 

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!