Evropski, japanski i sibirski ariš

Kada je u pitanju ariš drvo karakteristike se razlikuju u odnosu na vrstu ariša. Najpoznatiji jesu: Evropski ariš, Japanski ariš i Sibirski ariš – koje ćemo opisati u narednom tekstu.

Evropski ariš

Evropski ariš (lat. Larix decidua) je listopadno, četinarsko drvo koje pripada porodici Pinaceae (borovki), a karakteristično je po tome da zimi gubi iglice. Prirodno stanište mu je planinsko  područje srednje Evrope (Alpi i Karpati). Može narasti i do 40 m visoko, a deblo mu može biti prečnika i do 160 cm. Kora je debela, sivo-smeđe boje, najpre glatka pa izbrazdana. Korenje evropskog ariša je snažno, sa izraženom glavnom žilom. krošnja je jajasto-piramidalna, a grane vitke. Listovi su tanke iglice svetlo-zelene boje, tupe i mekane, ima ih po 20-40 u čuperku. Pre nego što otpadnu, listovi u jesen poprime zlatno-žutu boju. Evropski ariš cveta od marta do maja, istovremeno sa listanjem. Ženski i muški cvetovi su smešteni na istoj grani. Muški cvetovi su viseći, žute boje i pokriveni ljuskama; dok su ženski cvetovi smešteni na kratkoj dršci, crvene boje i pojedinačni, a rastu uspravno stvarajući šišarke koje su uspravne, žućkasto-smeđe boje i ovalne. Ovo drvo dozreva u oktobru i novembru prve godine, nakon otpuštanja semenki još nekoliko godina ostaje na stablu. Evropski ariš se razmnožava semenom i jako brzo raste.

Japanski ariš

Japanski ariš (lat. Larix kaempferi) je listopadno, četinarsko drvo koje pripada porodici Pinaceae (borovki). Prirodno stanište su mu gorska i planinska područja Japana., a u Evropu je unesen sredinom 19. veka. Može biti visoko od 20-40 m. Poseduje široko konusnu krošnju. Debklo može biti prečnika do 1 m. Kora je tanka, crveno-smeđe boje i lista se u uzanim nitima. Listovi u vidu iglica su plavkasto-zelene boje, a u jesen postaju žuti pre nego što otpadnu. Cveta u aprilu i maju. Muški cvetovi su viseći i svetlo-žute boje; dok su ženski uspravne šišarke, koje su okruglaste i prvo zelene, dok dozrevanjem postaju smeđe, sačinjene od 30-50 ljuskica okrenutih ka spolja. Japanski ariš dozreva oko 5-6 meseci posle oprašivanja i dugo nakon otpuštanja semenki ostaju na stablu.

Sibirski ariš

Sibirski ariš ili ruski ariš  (lat. Larix sibirica) vodi poreklo iz zapadne Rusije. Rasprostranjen je u severnoj Evropi i severnoj Aziji. Pripada porodici Pinaceae (borovki). Ovo je listopadno četinarsko drvo koje može narasti od 20-50 m visoko. Deblo je prečnika do 1 m. Kruna je konuska dok je drvo mlado, a postaje široka sa godinama. Listovi – iglice su svetlo zeleni i postaju žuti pre nego što otpadnu u jesen.  Sibirski ariš nije osetljiv na mraz. Cveta od aprila do maja, a seme sazreva od oktobra do novembra. Cvetovi su hermafroditni (imaju i muške i ženske organe). Muške i ženske šišarke su odvojene na drvetu, a oprašivanje se obavlja u rano proleće. Muške šišarke su usamljene, žute; a zrele ženske šišarke su uspravne, ovalno-konusne. Zbog svojih izuzetnih karakteristika sibirski ariš drvo je izuzetno cenjena daska i koristi se za različite drvene konstrukcije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!