Pampas trava uzgoj održavanje gde kupiti sadnice i cena

Ukoliko vas zanima ukrasno bilje za vrt, može da se posadi pampas trava. Ova ukrasna trava je mnogima omiljena, međutim, valja pomenuti da ona veoma brzo raste i da može biti poprilično velika, čak i invazivna.

Pampas trava karakteristike

Pampas trava (lat. Cortaderia selloana) jeste ukrasno šiblje iz porodici trava (Poaceae), a čije je prirodno stanište Južna Amerika (Brazil, Argentina, Urugvaj). Ova ukrasna trava je u Evropu unesena sredinom 19. veka. Može narasti do 80 cm visoko, dok njen cvet prelazi i 200 cm. Listovi su izduženi i uski, boje od srebrnkasto-zelene do maslinasto-zelene. Cvetovi su u metličastim cvastima roze, sive ili bele boje.
Pampas trava cveta u septembru i oktobru, oprašuje se vetrom, a postoje muške i ženske biljke (muške nemaju cvet).

Razmnožavanje i sadnja

Pre sadnje pampas trave treba dobro pripremiti zemljište. Ono mora biti plodno i dobro propusno, a u jesen ga treba obraditi i prihraniti organskim đubrivom. Ukoliko je zemljište teško, treba ga drenirati. Sadnja ove ukrasne trave se obavlja u proleće. Tokom prve sezone se dobro zaliva, radi uspešnog ukorenjivanja – dok kasnije može rasti i bez naročitog održavanja. U slučaju jake suše mora se adekvatno zalivati. Sadnja rupa treba da bude dubine oko 38 cm i širine oko 43 cm, a ukoliko sadite više pramenova pampas trave – napravite minimalni razmak od 1,8 m između. Pre postavljanja biljke u sadnu rupu, najpre ručno raširite koren. Pampas trava zahteva puno sunčeve svetlosti i mesto koje je zaštićeno od vetrova.

Razmnožavanje pampas trave  se obavlja semenom i deljenjem busena. Seme se seje krajem zime do juna, a busen treba deliti u proleće – kada ova biljka napuni 5. godinu. Vodite računa da ne oštetite korenje koje raste vodoravno.

Gajenje i nega

Pampas trava nije zahtevna za uzgoj. Traži dosta vode, budući da je to močvarna biljka. Nega podrazumeva uklanjanje suvih listova i cvetova. Tokom suše je neophodno obilno zalivanje.

Kada je u pitanju pampas trava obrezivanje ne treba obavljati tokom hladnih i ledenih dana. Orezivanje se obavljakrajem zime ili početkom proleća, u februaru ili martu, 10-15 cm iznad tla kako bi se ova ukrasna trava fino obnovila. Presecite skupinu trave posle obrezivanja kako biste je podelili, te iseckanu skupinu trave zatim posadite na drugo mesto.

Kako biste sprečili šok tokom zime,uvežite listove trave između sebe sa žicom u novembru mesecu kako bi voda istekla iz biljke.

Dugi listovi štite ovu biljku preko zime od niskih temperatura. Ipak, mlade biljke treba prekriti suvim lišćem, a kod starijih povežite listove i koren prekrijte slojem malča. Na proleće se zaštita uklanja.

Nakon nicanja pampas trave, sleduje presađivanje u vrt, a vremenom zahteva sve veći prostor.

Pampas trava se zaliva samo jednom na svakih par nedelja tokom prve godine rasta, a tokom suše zahteva obilnije zalivanje.

Prihrana se obavlja sa visoko-kvalitetnim baštenskim đubrivom jednom u godinu dana.

Pampas trava prodaja i cena

Kada je u pitanju pampas trava cena se kreće oko 300-400 dinara. Gde kupiti pampas travu? Možete je kupiti u rasadniku ili od privatnih uzgajivača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!