Ruska maslina – ukrasno drvo dafina – Elaeagnus angustifolia

Ruska maslina (lat. Elaeagnus angustifolia) je poznata kao ukrasno drvo dafina, a poznata je i po nazivima ruska srebrna maslina ili divlja maslina. Ova biljka nije uopšte srodna sa maslinom, ali je zovu ruska maslina jer izgledom podseća na maslinu.

Karakteristike i stanište

To je listopadni žbun ili nisko stablo iz porodice dafina (Elaeagnaceae), uspravnog rasta i guste krošnje, a može narasti do 7 m u visinu. Mlade grane su belkasto-srebrne boje, dok kasnije postaju tamno braon sa uzdužnim pukotinama i prekrivene su trnovima. Listovi su srebrnaste boje sa obe strane, naizmenični, lancetasti, celovitih ivica. Stabljika, pupoljci i lišće su pokriveni sitnim srebrnim dlačicama. Cvetovi su dvopolni i nalaze se na kratkim drškama, mali, intenzivno i ugodno mirisni, poseduju 4 žute latice, počinju cvetati u maju i traju mesec dana. Kada je u pitanju ruska maslina plod je ovalna narandžasto-crvena koštunica, koja dozreva u avgustu i septembru, a ostaje na stablu kroz zimu. Plodovi podsećaju na lovorove (dafne) ili maslinove (elea).

Što se tiče staništa, dafina drvo je rasprostranjeno u delovima Evrope, u srednjoj i zapadnoj Aziji, dok je u Severnu Ameriku unešena. Poreklo vodi iz srednje i zapadne Azije, južne Rusije i Kazahstana. Ova biljka se sadi kao ukrasna.

Upotreba i lekovitost

Ruska maslina se ceni kao medonosna biljka, a takođe je korisna jer u tlu vezuje azot. Kada je u pitanju ruska maslina plod je jestiv, mada nije sočan i slatkast, više je brašnastog ukusa. Plod se može jesti i sirov i kuvan, a ako se jede sirov mora dobro dozreti. Plod ruske masline se može koristiti i da dobijanje džema. Semenke sadrže ulje. Drvo može poslužiti za ogrev.

Različiti delovi ruske masline, naročito plodovi i cvetovi, se tradicionalno koriste u lečenju raznih bolesti i stanja, kao što su: mučnina, kašalj, astma, povišena telesna temperatura, žutica i dijareja. Upotreba plodova u prahu i ekstrakt ruske masline su efikasni u ublažavanju bola kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom i u smanjenju vremena zarastanja rana. Pored toga, neka novija istraživanja su ukazala na antioksidativne, antiinflamatorne, antimikrobne, antikancerogene i neke druge osobine ove biljke.

Uzgoj i način razmnožavanja

Dafina drvo se sadi kao ukrasno. Moguća je pojedinačna i grupna sadnja. Zahteva sunčan položaj, mada može tolerisati i polusenku. Tlo mora biti dobro propusno, mada povremeno može tolerisati i poplavljena područja. Ovo drvo je otporno na suše i niske temperature do -40 C, zagađen vazduh i prašinu, a dobro podnosi i veće koncentracije soli u tlu. Ukrasno drvo dafina je relativno brzog rasta, a plodove počinje da stvara posle 4-5 godina od sadnje. Jednu godinu se čuva u saksiji, a nakon jedne godine se presađuje napolju na stalno mesto. Lako se nakon presađivanja prilagodi novom mestu. Takođe je karakteristično da iz panja brzo stvara nove izboje.

Što se tiče razmnožavanja, ono se obavlja semenom koje zadržava klijavost 3 godine. Razmnožavanje ruske masline je moguće i reznicama i položenicama. Seme treba potopiti 24 h u toploj vodi pre setve, a minimalna temperatura za klijanje je 15-18 C.

Gde nabaviti seme i sadnice

Seme i sadnice ruske masline možete kupiti, odnosno naručiti putem interneta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!