Japanska trešnja sadnja uzgoj slike

Japanska trešnja je prelepo ukrasno drvo koje se uzgaja u parkovima i vrtovima. Može da se sadi kao soliterno drvo ili u drvoredima. Da i vaš vrt ukrasi Japanska trešnja sadnja je gotovo identična kao i kod bilo kog drugog drveta. Uzgoj Japanske trešnje se obavlja uglavnom radi dobijanja dekorativnog drveta, dakle ovo drvo nema prehrambenu vrednost. Sadnice Japanske trešnje možete nabaviti u rasadnicima po ceni od oko 1000 dinara po sadnici pa na više.

Karakteristike i simbolika

Japanska trešnja (lat. Prunus serrulata) se, nasuprot očekivanju, uzgaja kao ukrasno drvo i nema prehrambenu vrednost. Japanska trešnja, u svetu poznata i kao Azijska ili Orijentalna trešnja, jeste listopadno drvo koje pripada familiji ruža, odnosno Rosaceae. Vodi poreklo iz Japana, Kine i Koreje. Ovo je drvo koga odlikuje široka krošnja, velika otpornost i dugo trajanje. Može narasti od 8-12 m u visinu, a u širinu do 5 m. Japanska trešnja cveta tokom aprila, pre listanja. Listovi su naizmenični, eliptični. Cvetovi Japanske trešnje su roze ili beli, prijatno mirišu, a specifični su po tome da kada padnu, padnu odjednom. Većina varijeteta Japanske trešnje ne plodonosi.

Simbolika trešnjinog cveta je i više nego čuvena u Japanu. Cvet trešnje je veoma cenjen u ovoj zemlji i predstavlja simbol sreće i čistote. Trešnjin cvet je zapravo japanski nacionalni cvet, pa već hiljadama godina postoji tzv. ohanami, odnosno stara japanska tradicija koja u prevodu znači ‘’ići i gledati trešnjin cvet’’. Početak proleća se vezuje za vreme kada cveta trešnjin cvet. Kada u Japanu cveta trešnja, tada je sve podređeno ovom ‘’događaju’’.

Kako se sadi?

Japanska trešnja je drvo koje, zahvaljujući svojoj veličini, zahteva da mu obezbedite dosta prostora. Kako se sadi Japanska trešnja?  Treba je posaditi na osunčanom mestu, mada toleriše i polusenovita mesta, a zemljište ne mora biti mnogo plodno. Japanska trešnja može da podnese sve tipove zemljišta. Uslov je da je zemljište obavezno dobro drenirano, vlažno, hranljivo i kiselo (pH od 4.5 do 7.5). Savetuje se da se ovo drvo posadi kao usamljeno, jer će na taj način doći do izražaja prilikom cvetanja. Sadnja se obavlja na jesen ili u rano proleće. Ova biljka nije otporna na stres i ne podnosi presađivanje. Pre sadnje, zemljište treba pregrabuljati i usitniti, da bude rastresito. Treba iskopati jamu dva puta širu od trešnjinog busena. Kada se busen zatrpa, morate dobro utabati zemlju, inače će ostati vazduha oko korena i tako ovo drvo ne bi preživelo. Nakon sadnje dobro zalijte sadnicu.

Održavanje i nega

Kada je u pitanju Japanska trešnja održavanje ovog drveta zaista nije komplikovano. Japanska trešnja je otporna na niske temperature, letnje visoke temperature, sušu i zagađenja. Ova biljka najbolje uspeva na dobro osunčanim pozicijama.

Orezivanje nije neophodno. Orezuje s enakon cvetanja, i tada je potrebno ukloniti osušene grane. Ako Japanska trešnja oboli od monilije, gljivičnog oboljenja, treba joj ukloniti izumrle grane i obolele vrhove izdanaka.

Cena sadnica

Kada je u pitanju Japanska trešnja cena sadnica se kreće od oko 1000 dinara po sadnici pa na više.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!