Tepih trava u rolnama cena po kvadratu

Tepih trava je odličan i praktičan način da oplemenite svoje dvorište ili bilo koju površinu na otvorenom. Kada je u pitanju tepih trava cena po kvadratu se kreće od oko 400 dinara pa na više, a obično je dostupna trava u rolnama. Sejanje trave je svakako omiljen način formiranja travnjaka ljubiteljima prirode i baštovanstva, međutim, u tom slučaju ćete morati malo duže da čekate do formiranja kompaktnog travnjaka, a uz to ćete morati da sprovodite i adekvatne mere nege prirodnog travnjaka. Veštačka trava je još praktičnija, ovo je zapravo imitacija prirodnog travnjaka, nešto nalik podnoj oblozi ili tepihu.

Šta je tepih trava

Tepih trava je zapravo presađivanje zrelog i odraslog busena, odnegovanog od strane profesionalnih uzgajivača, na željenu površinu. Tepih trava se proizvodi na humusnoj podlozi od adekvatnih semena koji pogoduju našem podneblju. Mahom se koristi za oplemenjivanje javnih površina, sportskih terena i dvorišta.

Prednost i isplativost

Kako biste formirali kvalitetni travnjak, savetujemo postavljanje tepih trave. Ovo je brži i jednostavniji način za dobijanje kvalitetnog travnjaka. Prednosti postavljanja tepih trave su brojne: travnjak ima tendenciju da bude pun korova jer se tokom sejanja trave javlja brža klijavost korova; nicanje trave je neravnomerno, dok je kod tepih trave gustina ujednačena; na početku trava zahteva dosto pravilnog zalivanja; travu možete koristiti tek za 3 meseca od njenog sejanja; postavljanjem tepih trave možete odmah uživati u prelepoj zelenoj površini; nema korova i travnjak se može koristiti odmah pošto ga postavite.

Isplativost postavljanja tepih trave je, gledano na duže staze, veoma jasna. Vremenski period koji treba da prođe od sejanja trave i faza do dobijanja kompaktnog travnjaka je duži nego u slučaju jednostavnog postavljanja tepih trave, pa se dolazi do zaključka da je ipak isplativije postaviti tepih travu, ili bar identično isplativo kao u slučaju sejanja trave. Možda ćete kod postavljanja tepih trave morati na početku da izdvojite malo veću sumu novca, ali će se vremenom to apsolutno isplatiti, budući da nećete imati ulaganja kao u slučaju sejanja trave.

Kako posejati travu

Na našem podneblju, najbolje vreme za sejanje trave je period septembar-oktobar ili mart-april. Zemljište gde ćete sejati travu treba da bude fino usitnjeno i iznivelisano. Travu možete da posejete ručno ili mašinski. Ukoliko se odlučite za ručno sejanje trave, najpre izdelite prostor na celine radi lakšeg raspoređivanja semena. Jednu polovinu količine semena treba posejati u jednom pravcu, a drugu polovinu u drugom pravcu. Nakon setve pažljivo pregrabuljajte površinu zemlje, pa metalnim valjkom ili buretom napunjenim vodom ili peskom sabijte zemljište. Odmah nakon sejanja treba zaliti zemlju, i to finim mlazom vode. Kada se trava razvije i pusti koren, zalivanje treba smanjiti.

Kakva je to veštačka trava?

Veštačka trava, kao što joj i sam naziv kaže, jeste imitacija prirodne trave. Pogodna je i praktična za sve vrste prostora na otvorenom. Otporna je na spoljašnje uticaje, ne upija vlagu, boja joj je intenzivna duži period, ne zahteva dodatne troškove održavanja pa je veoma praktična.

Ako vas interesuje živa ograda idite dalje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!