Koje četinare posaditi u dvorištu?

Ko ima dvorište ili okućnicu, može da planira uređenje tokom proleća. Za prijatan ambijent uvek je poželjno posaditi biljke. Zelenilo nas smiruje i pročišćava vazduh. Mi predlažemo da to budu četinari. Četinari su zimzeleni, tako da i zimi i leti imate zelenilo. Još jedna prednost je što četinari emituju lepe mirise i čiste zagađen gradski vazduh, tako da ćete imati osećaj kao da ste u borovoj šumi, na planini ili moru. Koje četinare posaditi? To zavisi i od prostora kojim raspolažete, a evo nekoliko predloga za vas.

Tuja

Tuja je popularan četinar upravo za dvorišta. Ne ide toliko u visinu, a ide u širinu. Ima više varijeteta. Tuja je iz familije čempresa. Može da se orezuje i kod nas je ljudi koriste često za formiranje živih ograda, ali isto tako lepo može da izgleda kao loptasto pojedinačno stablo.

Čempres

Čempres više uspeva kao mediteranska biljka, ali može uspešno da raste i u kontinentalnim uslovima. On je drugačiji po obliku. Tera dosta u visinu, a u širinu ne zauzima mnogo prostora, tako da će nekom možda ovaj oblik četinara više odgovarati.

Kedar

Kedar je četinar iz porodice borova. Raste prilično visoko, te ima široku i nepravilnu krošnju. Kod nas se kedar sadi u parkovima, ali ko ima veliko dvorište može da ga posadi kao ukrasnu biljku. Ne smeta mu zagađen graski vazduh, a lepo oplemenjuje prostor.

Jela

Zahteva plodno humusno zemljište. Ne voli senku, tako da se sadi pojedinačno ili u grupi ali sa većim razmakom. Kruna je priramidalnog oblika, pa to treba imati u vidu. Prilično brzo raste. Dobro podnosi sušne periode, kao i mraz.

Smrča

Smrča je jak i velik četinar, koji može da poraste preko 30 m. Uglavnom se koristi za pošumljavanje. Dobro podnosi različite tipove zemljišta. Korenov sistem je relativno plitak, tako da smrča nije adekvatna za sadnju tamo gde šibaju jaki vetrovi. Prvih 5 godina raste sporo, a onda znatno ubrzava rast.

Beli bor

Beli bor može da poraste 40 m u visinu, a životni vek mu je 200 godina. Kruna mu je svetlija i nije gusta. Razmnožava se semenom. Dobro podnosi različite tipove zemljišta, kao i senku. Beli bor se koristi za pošumljavanje vrleti, kao kvalitetan materijal u drvnoj industriji, ali i kao ukrasno drvo u hortikulturi.

Za sve one koji kubure sa prostorom, a ipak žele lepo urediti okućnicu, tu su i mnogobrojne patuljaste vrste četinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!