4 načina zaštite biljaka od mraza preko zime

Neke biljke ne podnose mraz, ali se mogu uzgajati u kontinentalnim uslovima, ako se zaštite preko zime od smrzavanja. Kao primer ćemo navesti smokvu. Mlade biljke su najosetljivije. Šteta bi bilo da višegodišnje drvo strada od mraza, pa ga treba sačuvati. Ima i nekih povrtarskih kultura koje se mogu uspešno uzgajati, pa čak i rasti još bolje tokom zime, ako se prekriju zaštitom.

Zaštita palme


Posadili smo jednu vrstu palme kod nas gde je kontinentalna klima, iako ona raste u mediteranskoj regiji. Zima je za palmu kritična. Zato smo odlučili da pokušamo da je zaštitimo. Napravili smo drvenu konstrukciju od 4 letve, kao što možete da vidite. Zatim smo krenuli da omotavamo konstrukciju folijom. Prolazi svetlo, a uslovi unutra će biti kao u plastenuku. Nakon postavljanja folije smo zagrnuli sve zemljom, da nam vetar ne bi pokvario planove. Nadamo se da će naša palma opstati do proleća.

Zaštita smokve

Smokve mogu da prežive zimu i u kontinentalnim uslovima, ali ako je baš hladna zima, moglo bi se desisti da izmrzne. Naročito ako su mlade biljke u pitanju. Omotali smo stablo smokve folijom, zatim učvrstili kanapom. Da bi joj bilo još toplije sakupili smo suve opale listove hrasta u kantu. Njih smo posle nagurali u međuprostor, između folije i stabla. Tako je naša smokva utopljena i mirna do proleća.

Zaštita mlade vinove loze

Mlade vinove loze, koje su praktično tek posađene ili stare 1 godinu treba da se štite. Tokom zime se prekrivaju zemljom, a u proleće se otkriju. Da ne bi došlo do smrzavanja pupova usled jakih prolećnih mrazeva, preporučuje se da se zaštite tako što ćemo ih prekriti balonom od vode ili flašom. Unutra će biti toplije i dovoljno vlage. Uslovi su kao u plasteniku. Kada prođe opasnost od prolenih mrazeva skinite zaštitu.

Zaštita povrća agril folijom

Agril folija je materijal koji dobro štiti povrtarske kulture od mraza. Ovaj materijal propušta vodu i svetlo, a efikasno zadržava vlagu i toplotu. Biljke ispod agril folije rastu bolje preko zime. Pogodna je za prekrivanje lisnatog povrća, kao što je spanać, zelena salata i sl. Mi smo agril folijom prekrili zelenu salatu i učvrstili smo foliu ciglama i zemljom po rubovima, da je ne bi odneo vetar. Očekujemo da salata uspešno raste iako je hladno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!