Horor za povrtare: Pogledajte kako smrdibube uništavaju paradajz i šta nam je činiti

Ako i vaš paradajz izgleda ovako, znajte da su to uradile smrdibube. Mi smo ih uhvatili na delu i snimili. Ove bube za povrtare i voćare predstavljaju pravu noćnu moru. U pitanju su smrdibube ili smrdljive stenice i ne kaže se džaba dosadne kao stenice. Ove bube su jako žilave i otporne. Posebno su u problemu oni koji su se opredelili za bio uzgoj, jer nema adekvatnog sredstva koje štiti plodove od smrdibuba.

Kako izgledaju smrdibube na paradajzu

Potrudili smo se da snimimo, da vidite kako se nastanjuju smrdibube na paradajzu. Mi smo tretirali paradajz samo prirodnim sredstvima, za koja smo smatrali da će bar delimično pomoći. Nije se pokazalo potpuno uspešno, čim ima smrdibuba na paradajzu i to u različitim fazama razvoja. Od jaja, preko larvi, sve do odraslih jedinki. Jaja polažu najčešće na naličju lista, tako da su dobro skrivena. Mi smo uspeli da ih otkrijemo i snimimo da vidite kako to izgleda. Mlade smrdibube su možda i najodvratnije. Uočili smo ih na paradajzu, a kad su nas osetile, krenule su da se povlače u senku. Odrasle jedinke su zelene bolje i tako su dobro kamuflirane na biljkama paradajza. Nije ih lako uočiti. Brzo se razmnožavaju i osvajaju baštu.

Kako izgleda paradajz na kom su bile smrdibube

Evo pogledajte kako izgleda paradajz, na kom su bile smrdibube. Smatra se da upravo na paradajzu pričinjavaju najveću štetu, iako vole i druge plodove voća ili povrća. Vole sočne plodove i hrane se biljnim sokom, tako što ga isisavaju. Imaju sisaljku kojom probijaju opnu ploda i isisavaju biljni sok. Paradajz kada sazreva postaje sočan i predstavlja idealnu hranu za smrdibube. To ne može da prođe bez posledica, pa zato naš paradajz izgleda ovako kako izgleda. Plodovi su lepljivi, sa vidljivim oštećenjima od sisanja soka. Sem toga paradajz poprima neprijatan miris, što je posledica dodira sa tečnosti koju luče smrdibube. Iako ima onih koji ga jedu, mnogi će se složiti, da ovakav paradajz nije za jelo.

Šta možemo učiniti?

Ko se bavi bio uzgojem je zaista u veliko problemu. Ne postoji zasad adekvatno sredstvo, koje bi odvratilo smrdibube. Mi smo testirali razna prirodna sredstva. Jedno od njih je nim ulje. Moguće je da ono ima ograničeno dejstvo, ali nije uništilo smrdibube.
Prirodni neprijatelji smrdibuba su bubamere i pauci. Bubamare jedu jaja smrdibuba, a pauci odrasle jedinke. Viđali smo ih na paradajzu, ali očigledno ih nije bilo dobvoljno da potamane smrdibube.
Ko se bavi konvencionalnim uzgojem primenjuje insekticide. Malo je nezgodno prskati paradajz insekticidom u periodu kada sazrevaju plodovi. Tu treba biti jako oprezan u izboru preparata. Danas postoje ti insekticidi čija je karenca 3 dana. To bi značilo, da se 3 dana nakon prskanja, plodovi paradajza mogu brati i koristiti. Takvi preparati su u ovom slučaju otimalni za borbu protiv smrdibuba. Mi ih još uvek nismo koristili. Neka iskustva pokazuju da smrdibube razvijaju otpornost čak i na hemikalije. Ako je tako onda se postavlja pitanje svrsishodnosti njihovog korišćenja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!