Kako se rešiti smrdibuba pre nego što nam oberu paradajz

Već nekoliko godina unazad, smrdibuba je jedna od najgorih štetočina u bašti. Ko se bavi uzgojem voća i povrća sigurno je imao prilike da ih vidi na delu. Čini se da najviše strada paradajz, mada ni ostalo povrće i voće nije pošteđeno. Nekako se taj prvi deo leta i pregura bez njih, a već od druge polovine jula kreće najezda. Samo čekaju sazrevanje plodova, a onda isisavaju sok. Uzrokuju oštećenje plodova i nanose nam veliku štetu. Neki su zbog toga odustali od uzgoja paradajza na otvorenom. Mnogi od vas su nas pitali kako se rešiti smrdibuba, pa ćemo o tome reći nešto više, jer je stvar kompleksna. Čarobni štapić ne postoji, ali se ipak broj smrdibuba može držati pod kontrolom.

Prskanje protiv smrdibuba

Za mnoge upotreba hemijskih insekticida ne dolazi u obzir u bašti. Oni koji su ih koristili, primetili su da smrdibube brzo razvijaju otpornost na te preparate, pa ih treba često menjati. Od prirodnih preparata mogu se koristiti nim ulje, duvan i slana voda za prskanje. Međutim, sve ovo ima ograničeno dejstvo i neće potpuno uništiti smrdibube.  Veće koncentracije ovih preparata bolje deluju, ali pitanje je koliko će spaliti vaše biljke

Prirodni neprijatelji

Bubamere jedu jaja smrdibuba. Ako ste videli bubamare na paradajzu, moguće je da su smrdibube već položile jaja. Mi smo već videli bubamare na našem paradajzu. Za odrasle insekte smrdibuba pauci su terminatori. E sad, kad bi mogli u baštu da dovedemo dovoljno bubamara i paukova, to bi bilo dobro. Živina jede smrdibube, ali ako se pusti u baštu, može da nastrada i povrće.

Kulture koje ćemo žrtvovati

Poznato je da smrdibube mnogo vole paradajz i papriku, ali izgleda da još više vole blitvu. Od cveća im se dopada neven. Da bi spasili naš paradajz posejali smo oko njega blitvu i neven, pa neka se slade smrdibube, samo da paradajz ostave. Videćemo kako će se ova taktika pokazati.

Ručno skupljanje smrdibuba

Smrdibube mogu da se skupljaju i ručno. Ponesite kanticu sa slanom vodom. Svako jutro i veče krenite po bašti i svaku smrdibubu koju vidite na povrću ubacite u kaniticu. Ovo bi trebalo da doprinese da se populacija smrdibuba u bašti smanji, ali definitivno ne može biti rešenje. Vizuelno izviđanje u bašti nije sasvim pouzdano i odnosi mnogo vremena.

Uzgoj paradajza u zatvorenom prostoru

Uzgoj paradajza u plasteniku se dobro pokazao i kad je zaštita od smrdibuba u pitanju. Tu je paradajz dosta zaštićen i nema problema sa ovim bubama kao na otvorenom. Jeste da ovo predstavlja investiciju, ali eto ko voli da uzgaja paradajz, treba da zna da se smrdibube slabi zavlače u plastenik.

Klopke za smrdibube

Neki vrtlari kod nas i u svetu su već počeli da prave klopke za smrdibube u bašti. Nemamo informaciju koliko to daje rezultate, ali možda ćemo se pozabaviti sa tim u nekom od narednih priloga

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!