Kako se rešiti krtica u bašti dvorištu travnjaku

Ukoliko ste primetili gomilice zemlje na svom travnjaku ili u bašti – nema sumnje da su to napravile krtice. Prvo što vam pada na pamet – kako se rešiti krtica? Međutim, da li su krtice baš uvek preteća pojava? Odgovore na ova pitanja potražite u ostatku teksta.

Zašto krtica izbacuje zemlju na travnjaku?

Klasifikovane kao insektivori, krtice kopaju tunele u zemlji tokom cele godine (često koriste svaki od tunela samo jednom) u potrazi za glistama, larvama i insektima kojima se hrane.

Koliko su krtice zaista štetne?

Uništavanje krtica nije uvek neophodno, budući da one ne jedu biljke. Međutim, njihovi tuneli mogu biti problem, jer kopajući tunele u zemlji one guraju gomilu zemlje na površinu i često štete korenovom sistemu rastućih biljaka.

Krtice su s jedne strane korisne jer smanjuju štetočine u zemljištu i vrše aeraciju zemljišta, a s druge su prava noćna mora jer oštećuju travnjake, dvorišta, vrtove i povrtnjake.

Sredstva protiv krtica

Kako uništiti krtice? Koje je najbolje sredstvo protiv krtica? Na tržištu su dostupna brojna prirodna i ekološka sredstva koja vam mogu pomoći da oterate krticu iz svog dvorišta. Mnoge od ovih prirodnih metoda nisu tako delotvorne kao neke hemijske, ali svakako da su prirodne metode uvek bezbednije i u skladu sa prirodom. Evo kako se rešiti krtica.

Najefikasnija i pouzdana metoda za kontrolu ovih neprijatnih stvorenja jeste zamka za krtice. Zamke treba postaviti u rano proleće, kada prvi put primetite tunele, ili posle prvih jesenjih kiša. Odredite koji tuneli su aktivni pre postavljanja zamke.

Repelenti za krtice – prirodno ricinusovo ulje deluje kao repelent protiv krtica. Primenite ga kada se pojavi tunel ili humka konusnog oblika na zemlji od ranog proleća do kasne jeseni. Pomešajte tri kašike ulja sa 1 litrom vode i ovim zalijte krtičnjak. Miris ricinusovog ulja će odbiti krtice, kao i sama boca koju treba da stavite u krtičnjak. Ukopajte vrh prazne boce (bez čepa) u otvor iskopanog rova, a zvukovi iz okoline i zvukovi vetra koji će prolaziti kroz bocu će oterati krtice iz vašeg dvorišta.

Zova – jednostavno stavite u povrtnjak granu zove ili pripremite preparat od nje. Stavite u plastičnu posudu listove zove, dodajte vodu i ostavite ih 3-4 dana na suncu; zatim izvadite lišće i razredite vodu koja je ostala takođe vodom (odnos 1:5). Zalivajte vodom zemljište nekoliko puta nedeljno.

Barijere za krtice – iskopajte rov dubine oko 60 cm i širine 15 cm. Napunite ga sa kamenjem ili oivičite žicom da bi se sprečilo dalje kopanje štetočina i invazija vrtnog područja.

Rasterivač krtica (ultrazvučni uređaji) – proizvodi ulazeći podzemni zvučni impuls koji prosto “izluđuje“ krtice. Ono što je važno, to je da ne utiče na vaše kućne ljubimce, ali buka koju proizvodi iritira krtice i tera ih da se presele u mirnija okruženja.

Prirodni predatori – zmija, sova i lisica su najveći prirodni predatori krtica. Mi ne možemo dovesti i naseliti ove divlje životinje, ali možemo nabaviti psa ili mačku. Aktivnost ovih životinja u dvorištu, čini da krtice to osete i napuste teritoriju, najčešće tako što se sele u komšijsko dvorište.

Postoje neki saveti da treba sipati naftu ili sagorelo ulje u krtičnjak, ali ovo nisu potpuno bezbedne metode. Ni u kom slučaju ne smete paliti naftu, naročito ako je u blizini nešto zapaljivo.

Obrađeno rastresito zemljište krticama nije interesantno. Zato redovno obrađujte zemlju, sejte i sadite. Krtice najviše vole neobrađenu zemlju prekrivenu travom.

Da li koristiti otrov za krtice?

Postoji i otrov za krtice, ali se ne preporučuje njegova upotreba, jer se na taj način zagađuje zemljište – što direktno utiče na biljke.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!