Folijarna prihrana maline preko lista i osnovno đubrenje

Ishrana maline je veoma važna mera kada je uzgoj ove voćke u pitanju. Uz osnovno đubrenje, izvodi se i folijarna prihrana maline, odnosno prihrana maline preko lista.

Osnovno đubrenje maline

Đubrenje maline je neophodno, budući da su ovoj voćki neophodne velike količine organske mase u zemljištu. Malina najviše troši kalijum, azot i fosfor. Đubrenje maline se mora redovno obavljati svake godine, i to dosta velikim količinama organskih i mineralnih đubriva. Đubrenje maline u rodu može biti:

  • osnovno đubrenje
  • prihranjivanje i
  • đubrenje folijarnim đubrivima.

Osnovno đubrenje maline se obavlja u kasnu jesen – jesenje đubrenje maline, zatim tokom zime (ukoliko to dozvoljavaju spoljašnji uslovi) ili rano u proleće pre kretanja vegetacije – đubrenje maline u proleće. Dugo se preporučivalo da se osnovno đubrenje u zasadima maline obavlja u toku jeseni, dok novija iskustva pokazuju da je iz više razloga bolje da se osnovno đubrenje izvodi u rano proleće, odmah posle izbora i vezivanja izdanaka za rod.

Za osnovno đubrenje maline organskim đubrivima, zavisno od sadržaja humusa u zemljištu, potrebno je da svake godine iskoristite 15 do 20 t/ha stajnjaka, odnosno 2x veću količinu ukoliko to sprovodite svake druge godine.

Ukoliko govorimo o mineralnim đubrivima, za đubrenje maline se upotrebljava kompleksno NPK đubrivo, prikladne formulacije za malinu koja iznosi 10:12:26 + 3% MgO. Pored navedenih, za đubrenje maline je poželjno koristiti i NPK đubriva kombinacije 6:12:24, potom 7:14:21, 8:16:24. Količina đubriva ovih formulacija koja se koriste svake godine je vrlo različita (500-700-900 kg/ha) – a zavisi, pre svega, od plodnosti zemljišta, količine iskorišćenog stajnjaka i intenziteta gajenja. Ukoliko se đubrivo unosi isključivo u redove sa izdancima, odnosno u pantljikama širine do 1 m – u tom slučaju navedene doze morate prepoloviti.

Prihrana maline se izvodi u nekoliko navrata u toku vegetacije, isključivo azotnim đubrivima. Obično se prihranjivanje maline obavlja u 3 navrata: najpre u proleće pred početak vegetacije, zatim početkom cvetanja, i na kraju pred sam početak berbe – ukoliko ima potrebe za to. Ukupne količine azotnih đubriva za navedena tri prihranjivanja obično iznose 400-500 kg/ha amonijum-sulfata ili nitromonkala, odnosno 200-250 kg/ha uree.

Dopunsko đubrenje maline

Dopunsko đubrenje maline, odnosno folijarna prihrana maline (prihrana maline preko lista) daje dobre rezultate, budući da se ovako može veoma brzo delovati u ishrani važnijim makro, a naročito mikroelementima. Prihrana maline preko lista se obično obavlja u 2-3 navrata istovremeno, kada se vrši tretman protiv uzročnika bolesti i štetočina koje napadaju ovu voćku. U tom slučaju morate strogo voditi računa o koncentraciji primene, u prskalici najpre treba da rastvorite folijarno đubrivo, pa tek onda neophodne pesticide.

Prihrana maline se može izvoditi i fertigacijom, za šta mora postojati instaliran sistem za navodnjavanje i morate da upotrebljavate specijalna vodotopiva đubriva određene formulacije.

Značaj prihranjivanja maline

Malina, kada se uporedi sa drugim jagodastim voćkama, crpi najveće količine hranljivih elemenata iz zemlje, pa su za njeno dobro uspevanje potrebne velike količine organske materije, budući da svake godine razvija veliki broj novih izdanaka. Istovremeno, na starima izdancima donosi mnogo roda, koji se nakon sazrevanja suše – stoga je svake godine za obnovu žbuna i dobijanje visokih prinosa potrebna velika količina organske materije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!