Kako posaditi i jesti mango voće

Mango voće je tropsko i trebaju mu odgovarajući uslovi da bi uspevalo kod nas. Zato je glavno pitanje može li se i kako posaditi mango voće i uzgajati ga u našim krajevima. Kupiti se može kao voće u nekim prodavnicama, ali mnogi se pitaju i kako se jede mango, jer ga nikad nisu ni probali.

Može li mango uspevati kod nas?

U idealnim uslovima mango drvo može da poraste od 9 do 30 m i da živi jako dugo. U našim klimatskim uslovima gde je jedan deo godine prilično hladan, mango se ipak može uzgajati u odgovarajućim saksijama i tokom hladnog perioda preneti i držati u zatvorenom, da ne bi došlo do smrzavanja. Postoje neke sorte manga koje su popularne za držanje u zatvorenom prostoru i ne narastu tako velike. Takva sorta je na primer Cogshall mango, za koga se navodi da je idealan za kontejnersku sadnju. Može da opstane u zatvorenom prostoru, jer se orezuje na manje od 2,5 m i produktivan je na ovoj visini. Postoje još manje patuljaste sorte.
Moguće je isto tako probati sa onim mangom iz prodavnice. Kad se pojede, ostaviti seme i posaditi ga. Kad je lepo vreme držati napolju, a kad je hladno uneti. Kad preraste mogućnosti držanja u zatvorenom, opet krenuti od semenke i posaditi novi mango ponovo.

Kako se sadi mango

Kao prvo kupite mango u nekom snabdevenom supermarketu. Kada ga pojedete i osvežite se, dolazite do koštice. Sa nje skinuti ostatke mesa manga i potopiti je u vodu na 24 sata. Tako ubrzavamo klijanje. Sada kleštima, nožem ili sličnom alatkom moramo otvoriti košticu, da bi došli do semena. Treba biti vrlo pažljiv, da se ne ošteti seme. Otvorite košticu i uzmite seme.  Sad kad imamo seme, evo kako posaditi mango voće iz semena. Seme staviti u saksiju sa zemljom, da ga zemlja prekrije svega 2 cm. Stavite na toplo i svetlo mesto. Ne treba ga prečesto zalivati da ne bi strunulo. Kad se zemlja osuši, onda zaliti. Sad samo ostaje da čekamo da nikne. Da se razumemo, ako vam uspe biljka mango, to će biti ukrasna biljka. Nemojte očekivati plodove. Za to bi trebalo imati više biljaka radi oprašivanja, a i adekvatne uslove. To je više u domenu teorije.

Kako se jede mango

Zreo mango je mekan na dodir, ali ne previše. Miris mora biti prijatan, a boja žuta, crvena, pa čak do ljubičaste. Takav biramo u prodavnici. Veličina mu je kao naše jabučasto voće, ali oblik je specifičan. Mango se dobro opere i preseče na pola. Unutra je koštica koja se vadi. Meso manga je žute boje. Ako je mekano i sočno može se jesti kašikom. Dubimo unutrašnjost i jedemo meso, dok ne dođemo do kore. Sledeća mogućnost, ako je mango malo tvrđi, onda se meso iseče na kockice i jednostavno skine sa kore. Ove kockice su baš pogodne za voćnu salatu. Idealan je mango sastojak voćnih salata, sa svojim neodoljivim mirisom i ukusom. Od manga možemo da pravimo i sok. Postoje za mango voće recepti brojni, a dobri poznavaoci znaju kako jesti mango i u slatkim i u slanim jelima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!