Karfiol romanesko (brokoli) uzgoj priprema nutritivna vrednost

Karfiol romanesko pre svega pleni pažnju svojim upečatljivim izgledom, a izgleda kao neko povrće sa druge planete. Samo donekle podseća na karfiol, a inače ima zapanjujuću formu. To je prirodni fraktal. Fraktal je geometrijski oblik, koji se može rastaviti na manje delove, tako da svaki od njih, makar približno odgovara celini, kao njena umanjena kopija. Svaki pupoljak romaneska se sastoji od serije manjih pupoljaka, a svi su tako skladno raspoređeni. Različitost u odnosu na karfiol ili brokoli je kao neki produžetak faze rasta ploda, ali genetska osnova za ovo nije poznata. Sigurno ste ga već primetili, ako ne uživo, onda na slikama. Neki ga još zovu romanesko brokoli ili rimski karfiol. Sada se može videti na rafovima u pojedinim supermarketima kod nas.

Sorta romanesko karfiol

Reč je o staroj italijanskoj sorti, koja nije samo izgledom dopadljiva, nego je i vrlo ukusna. Ova sorta je u novije vreme nanovo otkrivena i promovisana od strane nekih kuvara. Uživo je isti kao sa slike. Prijatna zelena boja i šiljati zeleni pupoljci. Ubraja se u kupusnjače. Kad je u pitanju romanesko karfiol seme se seje u aprilu i maju, za berbu dozreva u jesen. Seme se može nabaviti i kod nas. Izazov je za sve vrtlare.

Uzgoj romanesko brokolija

Za uzgoj treba mu dobro obrađeno, plodno zemljište i pozicija sa dosta sunčeve svetlosti. Može se sejati direktno u zemlju u aprilu i maju ili praviti rasad za sadnju, kada se seje 6 do 8 nedelja pre presađivanja. Briga oko ovog povrća sastoji se u redovnom zalivanju, a potrebno je i pleviti korov, kako bi se sprečila konkurencija u odvlačenju hranjivih materija iz zemlje. Zaliva se pod koren, a ne preko cele biljke, kako bi se sprečio razvoj gljivičnih bolesti na listovima. Može se đubriti 2 puta tokom perioda glavičenja. Biljke treba da budu posađene u redove, a razmak u redu minimum 50 cm.

Romanesko priprema

Priprema brokoli romaneska u kuhinji je slična kao običnog karfiola ili brokolija. Može da se kuva, dinsta, priprema kao salata ili turšija. Ako ga kuvate, dovoljno je samo nekoliko minuta u kipućoj vodi i potom se potapa u hladnu vodu, da bi zadržao svoju neverovatnu intenzivnu boju. Onda se može služiti, a to je najupečativije zeleno povrće koje uopšte možete poslužiti. Izuzetno se slaže sa testeninama. Deca obično ne vole da jedu karfiol, a romanesko će im se možda dopasti zbog izgleda.

Nutritivna vrednost

Ima dosta vitamina i minerala, a malo kalorija. Romanesko je bogat vitaminom C, vitaminom K i A, dijetetskim vlaknima i karotenoidima, sadrži gvožđe, mangan, cink i omega 3 masne kiseline. Super je bogat antioksidansima. Ovo je dobra hrana za one kojim imaju problema sa probavom. Slično kao i brokoli romanesko karfiol sadrži antikancerogene sastojke. Jedan od njih je kaempferol. Prisutni karotenoidi su dobri za kožu. Odličan je izbor i za dijabetičare.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!