Razmnožavanje biljaka reznicama – hormon za ožiljavanje reznica

Razmnožavanje reznicama spada u vegetativno razmnožavanje biljaka. Ovaj oblik razmnožavanja je popularan, zato što je jednostavan i daje dobre rezultate, a i različite vrste biljaka se uspešno razmnožavaju na ovaj način. U tu svrhu mogu se koristiti i neki pomoćni preparati, kao što je hormon za ožiljavanje reznica. Biljka koju dobijamo na ovaj način, je po karakteristikama identična biljci od koje je nastala.

Šta su reznice i kako se dele?

Reznice su vegetativni delovi biljke, koji u povoljnim okolnostima formiraju koren i izdanak. Reznice možemo podeliti na zelene, poludrvenaste i drvenaste. Zelene reznice su jednosogišni zeleni izdanci, koji se uzimaju do sredine leta. Poludrvenaste reznice su isto jednogodišnji izdanci, koji se uberu do jeseni, na vrhu su zeleni, a pri dnu već odrveneli. Drvenaste reznice se uzimaju od jeseni i to su već potpuno odrveneli izdanci.

Pribavljanje reznica

Preporučuje se da se reznice uzimaju ujutro, kada nije vruće. Reznice se uzimaju tako što se režu ili seku, kako sam naziv kaže. Izdanci treba da budu dobro razvijeni i sasvim zdravi, bez tragova bolesti i štetočina. Potom ih treba što pre staviti u supstrat. Mogu se kratko čuvati u kesi na hladnom mestu u senci. Za uzimanje reznica koriste se vinogradarske makaze ili oštar nož. Rez treba biti iskošen. Kod četinara reznice se ne seku, nego se kidaju. Dužina reznica treba da bude oko 15 cm. Reznice ruža treba da su nešto duže.  Bar sa donje polovine reznice treba ukloniti listove, a čak se može ostaviti samo 3 lista na vrhu. Smanjivanjem lisne mase se smanjuje i potreba za vodom, što će doprineti bržem razvoju korena, a to je bitno jer će koren posle da snabdeva buduću biljku neophodnim hranjivim sastjcima.

Sadnja reznica

Kada je u pitanju sadnja reznica supstrat se pravi kao mešavina peska i treseta ili se kupi već gotov supstrat za ovu namenu. Sadnja reznica se vrši tako što se reznica do pola zabode u supstrat i zalije. Potom se ta posuda prekrije kesom ili plastičnom flašom, da bi se obezbedila dovoljna vlaga. Na kesi ili plastičnoj flaši se izbuši rupa kako bi bilo malo vazduha i višak vlage imako kuda da ode. Idealna temperatura za razmnožavanje reznicama, odnosno za ukorenjivanje je 25 stepeni, a vlažnost oko 80%. Supstrat treba održavati vlažnim. Kad vidimo da se reznica primila, odnosno da biljka napreduje, skloniti flašu ili kesu, radi privikavanja na spoljašnje uslove. Kod nekih biljaka ukorenjivanje ide brže, a kod nekih sporije (od nekoliko nedelja do nekoliko meseci), pa treba biti strpljiv. Kod nekih biljaka se ne koristi supstrat, već je za ožiljavanje dovoljno da se stave u vodu. Takav je slučaj kod bršljana, lovor višnje, oleandera i još nekih biljaka.

Šta je hormon za ožiljavanje reznica

Hormon za ožiljavanje je sredstvo koje pomaže ožiljavanje, odnosno stvaranje korena. Ovaj preparat ustvari stimuliše razvoj žila, a isto tako se upotrebom ovog sredstva postiže veći broj korenovih dlačica. Može se koristiti kod cveća, četinara, voća i ostalih biljaka koje se razmnožavaju reznicama. Razlikujemo hormon za ožiljvanje u prahu i tečni. Postoje različite koncentracije za IBA hormon za ožiljavanje reznica.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!