Hristov venac ili Isusova kruna uzgoj lekovitost slike

Prelepa biljka hristov venac (Passiflora) je penjačica poreklom iz Latinske Amerike, koja nas preko leta oduševljava svojim predivnim belim, crvenim ili ljubičastim cvetovima, mirisa na vanilu. U svom prirodnom staništu ovo je lijana. Hristov venac cveće je poznato i kao isusov venac ili isusova kruna. Ova prelepa dekorativna biljka je poznata po tome da joj cvet traje svega 24 časa. Hristov venac može narasti i do 3 m u visinu i do 2 m u dužinu. Svoj naziv duguje tome što joj cvet podseća na Isusovo raspeće: peludnice su simbol Hristovih rana, tučak od 3 dela je simbol 3 eksera, dok su simbol Isusove krune niti raspoređene oko prašnika. Cvet ove biljke poseduje 5 latica i 5 listića, dok je u središtu skupina niti u vidu zvezdica, a dno cveta čuva nektar.

Presađivanje uzgoj nega i razmnožavanje

Ukoliko gajite Hristov venac cveće u kući, stavite biljku pored prozora, na svetlo mesto i redovno je zalivajte. Naravno, budući da je ovo penjačica, obezbedite joj neophodan oslonac.

Generalno, zalivanje ove biljke treba obavljati svakodnevno dok se razvija i raste, a preko zime će biti dovoljno jednom nedeljno. Tokom intenzivnog rasta, prihranu treba obavljati na svake 2 nedelje.

Razmnožavanje Isusovog venca se obavlja reznicama, izdancima i semenom. Kada je u pitanju razmnožavanje deljenjem mladih izdanaka, to se obavlja u maju ili junu. Nova biljka se dobija iz pelcera. Jednostavno, zabodite pelcer izdanka dugog oko 15 cm u mešavinu komposta i peska. Stavite ovo na toplo, senovito mesto. Moguće je i razmnožavanje poludrvenastim reznicama koje imaju po 2 para listova, koje treba staviti najpre u peskovitu podlogu, pod zaštitom, od februara do aprila. Možete razmnožiti ovu biljku i semenom.

Presađivanje Isusovog venca treba obaviti u martu mesecu, odgovara mu obična baštenska zemlja, u koju možete dodati malo peska i ilovače. Pre sadnje ošišajte izboje biljke na 3-7 okca. Nega podrazumeva redovno zalivanje odstajalom vodom, a zimi treba redukovati zalivanje. Prihrana se obavlja jednom nedeljno tečnim đubrivom, od marta do kraja avgusta.

Vrste

Postoji oko 600 vrsta ove biljke. Najpopularnija u našim područjima, kao i ona vrsta koja se posebno uzgaja u kućnim uslovima jeste Passiflora caerulea (poseduje svetlo-modre cvetove). Ostale vrste ove biljke se gaje na otvorenom. Passiflora incarnata može prezimeti u bašti. Ipak, najbolje da ih preko zime držite u svetlim, negrejanim prostorijama. Passiflora quadrangulans je veoma osetljiva i može se uzgajati samo u zatvorenom. Postoje jednogodišnje, ali i trajne zeljaste vrste, kao i penjačice sa krupnim listovima. Passiflora edulis ima plod passion fruit ili poznatije kao marakuja voće.

Hristov venac lekovita svojstva

Kada je u pitanju biljka Hristov venac lekovitost se ogleda pre svega u njenom anksiolitičkom i blagom hipnotičkom dejstvu. Ova biljka opušta mišiće. Preporučuje se kod sledećih bolesti: anksioznost, nesanica, povišen krvni pritisak, ubrzan rad srca, migrena, vrtoglavica, čir, bolne menstruacije, grčenje mišića i dr. Generalno se preporučuje kod bolesti koje su posledica nervnih poremećaja. Spolja se koristi kod hemoroida i za umirivanje kao kupka.

Cena i gde kupiti

Može se kupiti u nekim cvećarama i od strane privatnih uzgajivača, a cena se kreće od 1000 dinara pa na više za mladu biljku.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!