Orlovi nokti biljka – Kozja krv – Lonicera caprifolium

Orlovi nokti biljka (lat. Lonicera caprifolium) je ukrasna puzavica koja vrlo brzo napreduje. U nekim krajevima, poznata je kao kozja krv. Orlovi nokti cveće se odlikuje prelepim filigrantskim mirisnim cvetovima koji podsećaju na orlove kandže, a koji takođe prelaze u ukrasne crvene bobice.

Orlovi nokti karakteristike

Od gotovo 200 vrsta orlovih noktiju – polovina se gaji u Kini, dok u Evropi raste svega 20-ak vrsta. Lonicera penjačica dostiže visinu i do 10 m, dok većina vrsta raste i do 5 m. Donji listovi orlovih noktiju su elipsoidni, a gornji su srasli međusobno. Kozja krv, kako je još poznata ova dekorativna biljka, cveta od ranog proleća do kasne jeseni, a cvetovi mogu biti pojedinačni i raspoređeni duž stabljike, ili pak grupisani u grozdove – što je češća varijanta. Cvetovi mogu biti različitih boja, zavisno od varijeteta: bele, žute, narandžaste, ružičaste i crvene. Miris cvetova je vrlo prijatan i slatkast, te privlači pčele koje oprašuju ovu biljku (medonosna biljka). Nakon cvetanja se stvaraju sitne crvene bobice kojima se hrane ptice. Ove bobice su vrlo dekorativne.

Sadnja i uzgoj

Orlovi nokti puzavica nije uopšte zahtevna za uzgoj. Ova dekorativna biljka se apsolutno preporučuje početnicima u uzgoju cveća. Pored toga što se može saditi direktno u zemlju, može se gajiti i u žardinjerama. Ukoliko se odlučite da gajite ovu penjačicu u žardinjerama, izaberite dublje i šire žardinjere, i stavite humusnu zemlju. Za sadnju joj odgovara sunčano ili polusenovito mesto, iako u hladovini neće cvetati obilno. Ako je samo koren biljke u hladu, to je u redu, čak i poželjno. Kako biste obezbedili hlad korenu, oko orlovih noktiju posadite visoke perene ili dekorativne žbunove. Sadnja orlovih noktiju treba da se obavlja daleko od drugih biljaka, budući da se vrlo brzo širi. Ovoj penjačici morate obezbediti podršku za penjanje i uvijanje. Bilo bi lepo da je posadite uz zid, ogradu i dr. Ukoliko nema oslonac, orlovi nokti puzavica počinje da pravi prelep pokrivač tla. Ova biljka toleriše i niske i visoke temperature. Zalivanje je obavezno kada su suše. Redovno orezivanje je obavezno i može se sprovoditi nekoliko puta godišnje. Izbegavajte orezivanje orlovih noktiju samo za vreme cvetanja, a nakon cvetanja orežite biljku. Potreno je da pred zimu dobro skratite biljku na visinu od 50-60 cm. Možete uzeti reznice ove biljke u bilo koje doba godine, a one treba da budu duge oko 20 cm i samo ih pobodite u vlažno zemljište, u hladovinu. Razmnožavanje se može obaviti i uz pomoć semena.

Toksičnost i lekovita svojstva

Dve vrste orlovih noktiju se obično koriste u medicinske svrhe: evropski orlovi nokti ili Lonicera pericilmenum i japanski orlovi nokti ili Lonicera japonica. Ova biljka se odlikuje anti-inflamatornim, antibakterijskim i umirujućim svojstvima.

Cvet, list i seme orlovih noktiju se koriste za lečenje raznih bolesti u narodnoj medicini. List se koristi za znojenje, nadimanje, grgljanje i ispiranje rana. Cvet orlovih noktiju se koristi za lečenje srčanih mana, otežanog mokrenja, kašlja i drugih tegoba.

Orlovi nokti biljka kao lek se koristi za digestivne poremećaje, uključujući bol i upalu tankog creva i dizenteriju; infekcije gornjih disajnih puteva, uključujući prehladu, grip i upalu pluća; druge virusne i bakterijske infekcije; encefalitis; groznicu i rane. Takođe se koristi kod urinarnih poremećaja, glavobolja, dijabetesa, reumatoidnog artritisa i raka. Neki ljudi koriste ovu biljku za podsticanje znojenja, kao laksativ, za suzbijanje trovanja, kao i za kontracepciju.

Orlovi nokti biljka se ponekad primenjuje na koži kod upala i svraba, i da ubije bakterije.

Međutim, treba naglasiti da crvene bobice orlovih noktiju mogu izazvati trovanje, budući da su toksične i izazivaju sledeće simptome: povraćanje, proliv, bol u želucu, grčevi, nepravilan rad srca. Tokom istorije su zabeleženi čak i smrtni slučajevi! Iz tog razloga morate pažljivo rukovati ovom biljkom, a naročito kod branja.

Orlovi nokti prodaja i cena

Cena za sadnicu orlovih noktiju se kreće od 350 do 650 dinara, zavisno od vrste i veličine sadnice. Ovu biljku možete kupiti u rasadnicima.

 

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!