Malina polka sadnice sadnja uzgoj rezidba i prinosi

I kod nas se mogu nabaviti malina Polka sadnice, iako je poljska sorta u pitanju. U nastavku sledi sve o uzgoju i sadnji Polka malina. Saznajte i kako se izvodi rezidba i koliki su prinosi? Pročitajte još i koje su sve sorte malina popularne kod nas.

Zašto kažemo da je malina polka stalnorađajuća sorta

Kada je uzgoj malina u pitanju, malina Polka je pogodna jer ranije počinje sa zrenjem, u drugoj dekadi jula. Ako govorimo o produženom periodu ponude sveže maline – onda je Polka odličan izbor! Malina polka je stalnorađajuća sorta upravo jer spada u dvorodne maline, jer joj je vreme sazrevanja produženo, a berba se odvija od jula do prvih mrazeva. Pun rod se dostiže u drugoj godini.

Kako se sadi i uzgaja malina polka

Uzgoj malina podrazumeva da je ona potpuno izložena suncu i dobroj ventilaciji, da je obezbeđena adekvatna količina vlage i zaštita od oštećenja usled delovanja vetra i mraza. Promenljive zimske i prolećne temperature prouzrokuju većinu oštećenja.

Malina najbolje rađa na dobro propusnim zemljištima, kao npr. peskovita ili muljevita ilovača. Potrebno je da zemljište za uzgoj malina sadrži visok stepen organske materije i da se njegova pH vrednost kreće izmedu 5.5-6.5.  Sa pripremom zemljišta bi trebalo početi minimum godinu dana pre sadnje, a ovde se podrazumeva i uklanjanje korova.

Količina organskih materija u zemljištu se može povećati korišćenjem životinjskog đubriva u odgovarajućoj količini, a najčešće se upotrebljava stajsko đubrivo. Može se koristiti i živinsko đubrivo.

Idealni razmak pri sadnji treba da iznosi 2.5 x 0.5 metara. Potrebno je da nabavite zdrav sadni materijal. Razmak između redova pri sadnji malina Polka sadnice treba da iznosi od 2.4 do 3.3 metra.

Kada je gajenje Polke u pitanju, pored toga što je stalnorađajuća sorta, prednost je i to što su smanjeni troškovi za armaturu za špalir i radnu snagu.

Kada je zalivanje maline u pitanju, ako se ono ne sprovodi redovno i dovoljno, posebno preko leta, biljka se može osušiti. Zato je poželjno da se uzgoj malina obavlja pored reke.

Uzgoj maline Polke podrazumeva da se pred berbu na plodnim zemljištima sa navodnjavanjem oko reda postavi potpora u vidu veziva.

Kako se orezuje malina polka

Svake godine u novembru mesecu ovu sortu maline treba pokositi sve do zemlje ili se skrati na 30-40 cm, a ona će na proleće ponovo krenuti da se razvija. Orezivanje dvogodišnjih izdanaka se vrši u proleće, u svrhu proređivanja rodnih izdanaka i uklanjanja suvih izdanaka. Orezivanjem se malina takođe štiti od bolesti i povećava se njen prinos.

Malina polka prinos

Malina polka – prinosi svakako variraju u zavisnosti od mnogobrojnih faktora, ali da kažemo da je neki prosek do 12 tona po hektaru. Svakako da su zabeleženi i znatno veći prinosi.

Proizvodnja malina kod nas

Da li ste znali da je naša zemlja jedna od najvećih proizvođača i izvoznika malina u svetu? Malinari će vam sigurno reći da je uzgoj malina jedan od najunosnijih poslova, ako govorimo o voćarstvu. Kada su vrste malina u pitanju, čak izmedu 90 i 95% uzgajanih u Srbiji su “North American Willamette“ vrste. Ostale uzgajane vrste malina u Srbiji su: Meeker, Promise i Gradina.

Sorte malina: jednorodne i dvorodne. Osnovna odlika jednorodnih malina je da se prve godine formira izdanak, koji tek naredne godine daje rod. Dvorodne (remontantne) sorte maline, jesenje sorte malina, rađaju tokom dve godine, kao i u prvoj godini na izdancima koji su izrasli iste godine, a na delu izdanka i naredne godine, kada rađa i jednorodna malina.

Kada je Evropsko tržište u pitanju, dominira nekoliko dvorodnih i jednorodnih sorti, uključujući: Glen Ample, Tulameen, Polka, Himbo top i Heritage. U važnije sorte malina spadaju Glen Lyon, Autumn Bliss i Oktavija. Uzgaja se i nekoliko drugih sorti, a neke nove sorte su još u fazi ispitivanja.

Na našim prostorima se mahom uzgajaju jednorodne sorte malina, a uzgoj dvorodnih sorti je u povoju – pored Polke, gaje se i Otemblis i Heritidž (sazrevaju kasnije u odnosu na Polku).

Žetva malina u našim krajevima počinje krajem juna i završava se u julu, naravno, zavisno od klimatskih prilika, samog mesta uzgoja, kao i od sorte malina.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!