Zaštita lešnika od bolesti i štetočina

Interesovanje za uzgoj lešnika postoji, ali su u zabludi, oni koji misle da oko lešnika uopšte nema posla. Nije dovoljno samo posaditi sadnice i očekivati plodove. Da bi se dobili kvalitetni lešnici i ostvarili dobri prinosi, neophodno je i orezivanje leske, kao i zaštita lešnika prskanjem. Lešnik se dobro štiti sa malim brojem prskanja, u odnosu na neko drugo voće, kao na primer vinovu lozu ili jabuke. Zaštita lešnika nije komplikovana, ali ipak ju je neophodno obaviti, jer višegodišnja neadekvatna zaštita od štetočina i gljivica, može rezultirati potpunim gubitkom roda. To je ono što niko ne želi.

Štetočine i bolesti lešnika

Najčešće štetočine koje napadaju lešnik su lešnikov surlaš, lisne vaši i grinje. Najčešće bolesti od kojih treba zaštititi lesku su monilija lešnika (trulež ploda i grančica), pepelnica lešnika, zatim bakterijska i virusna oboljenja.

Program zaštite lešnika

Kad je u pitanju leska prskanje se radi 5-6 puta godišnje. Vegetacija je kod lešnika specifična. Cvetanje se odvija vrlo rano, u zavisnosti od sorte i klimatskih uslova, to može biti od decembra do marta.
1.  Prvo prskanje se izvodi početkom vegetacije, odnosno kad se odvija precvetavanje lešnika. Radi se preventivna zaštita od monilije i botritisa
2. Drugo prskanje lešnika se izvodi od sredine aprila pa do kraja aprila. To je vreme listanja. Tada radimo zaštitu od pipe i grinja, a ujedno i ponovo protiv monilije i botritisa
3. Treće tretiranje sprovodimo od sredine maja do kraja maja. To je već faza porasta ploda lešnika. Zaštitu sprovodimo protiv lešnikovog surlaša, pepelnice, pegavosti, grinja, strižibube
4. Četvrto prskanje lešnika se obavlja tokom juna, obično sredinom meseca. Ovo prskanje je usmereno protiv lešnikovog surlaša, lisnih vaši, grinja, stenica. Koriste se insekticidi na bazi acetamiprida.
5. Peto prskanje se obavlja u julu mesecu i to po mogućnosti sredinom jula. Štetočine protiv kojih je usmereno ovo prskanje su opet surlaš lešnika, lisne vaši i grinje.
6. Šesto prskanje je jesenje plavo prskanje koje se preporučuje. Sprovodi se kad 75% listova već opadne. Plavo prskanje je usmereno protiv prezimljujućih formi bolesti.

Preparati za zaštitu lešnika

1. Za prvo prskanje leske koriste se preparati na bazi bakra prema uputstvu proizvođača. To mogu biti Cuprozin 35WG 0,35% ili Funguran OH 0,04%.
2.  Za drugo prskanje lešnika koriste se insekticidi iz grupe organofosfata na bazi primifos-metila, kao I fungicidi na bazi iprodiona ili kombinacije iprodiona i tiofanat-metila. Od preparata mogu da se koriste Funomil 0,07% + Fobos 0,05% ili Captan 80WG 0,2% ili Talstar EC10 0,05%.
3. Za treće prskanje lešnika koristimo insekticide na bazi bifentrina ili azinfos-metila, kao i preparatima na bazi tebukonazola. Od preparata možete koristiti Konzul 0,1% ili Systhane 240SC 0,02% + Mankogal 80 0,3% + Nurelle D 0,1%
4. Za junsko prskanje leske koriste se insekticidi na bazi acetamiprida. Od preparata mogu se primeniti Konzul 0,1% ili Aktara 0,02% ili Afinex 0,025%+Nurelle D 0,1%
5. Za julsko prskanje koriste se insekticidi i to kombinacija aktivnih materija cipermetrina i hlorpirifosa. Od preparata mogu se upotrebiti Cipkord 20EC 0,03% + Demitan 200SC 0,07% ili Vantex 60SC 0,006%.
6. Za jesenje plavo prskanje koriste se preparati na bazi bakra, kao bakarni oksihlorid.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!