Sadnja cveća iz kesice

Početak proleća nam donosi mogućnost da ostvarimo želje, kad je u pitanju sadnja cveća u bašti. Budući da je izbor cveća raznovrstan i verovatnoća da nađete šta vam odgovara je velika. Ako ne kupujete rasad, nego vam odgovara sadnja cveća iz kesice, onda treba voditi računa o nekoliko stvari. Kesice sa semenom cveća mogu se kupiti u cvećarama, poljoprivrednim apotekama, velikim marketima ili naručiti iz kataloga.

Direktna setva semena

Poznato je da se seme biljaka može posejati direktno u bašti, ali za neke biljke ovo nije dobra opcija. Kada je u pitanju direktna setva, iskustva baštovana pokazuju da neke vrste cveća ne niču ili slabo klijaju. Razlozi su brojni. Neke semenke cveća su veoma sitne i treba ih posejati plitko, pa ako se poseju preduboko one neće iznići. Traže kvalitetnu i usitnjenu zemlju. Moguće je da seme cveća neće klijati, zbog niskih ili visokih spoljašnjih temperatura. Postoji tačan period kad se koje cveće sadi. Klijavost semena biljaka iz kesice nikad nije apsolutna, pa uvek možete očekivati da deo semenki neće proklijati. Obično je klijavost semena označena na kesicama. Zato se treba dobro informisati o vrsti cveća i da li je seme iz kesice adekvatno za direktu setvu u bašti. Za direktnu setvu na otvorenom potrebno je sačekati toplije vreme. Biljka teško stigne da proklija, oformi se i ukoreni, a već je dočekaju visoke letnje temperature.

Setva semena u kontejnere

Setva semena u kontejnere ili plastične čaše je u većini slučajeva bolja opcija. Ako želite kvalitetno i lepo cveće, najbolje je da se odlučite za setvu semena u posude, gde će nakon nekog vremena, da se dobilje rasad. Za setvu sitnog semena treba koristiti kvalitetnu zemlju za cveće. Kompost treba biti rastresit, bez korova, žilica i grumenja. Dobro bi bilo prosejati ga. Kada je spreman, njim se napune posude, plastične čaše ili kontejneri. Potom se poseje seme na odgovarajuću dubinu. Po pravilu što je sitnije seme ono se pliće seje. U nekim slučajevima dovoljno je svega nekoliko milimetara zemlje preko semena. Za krupnije seme se pravi rupica, pa se ubaci seme i onda prekrije zemljom. Za svako cveće trebalo bi da piše na kesici na koju se dubinu seje. Ove kontejnere sa semenom treba držati u zatvorenom, ali ne u sobi gde je pretoplo, nego na lođi, stepeništu, plasteniku i sl. Tako je sadnja cveća iz kesice u ovom slučaju, zapravo prvo setva u kontejnere, a kasnije kada biljka proklija i formira se i presađivanje rasada u baštu.

Kada se seje seme cveća iz kesica

Seme cveća u kesicama može biti sitnije ili krupnije, a u većim kesama se prodaju lukovice. Posebno obratite pažnju na vreme kada se obavlja setva. To bi trebalo da piše. Neke lukovice se poseju na jesen i prezime u zemlji, a na proleće kreću da niču i prijatno nas iznenade. Setva semena u kontejnere se obično obavlja još tokom zime, jer se kontejneri drže u zaklonu, pa biljkama ne smeta što je napolju hladno. Onda na proleće, kada to vremenski uslovi dozvole, biljke se iznose napolje da se adaptiraju, a nešto kasnije se i presađuju na otvorenom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!