Zimska rezidba šljiva – kako orezati šljive

Rezidba šljiva je važna za dobar rod naredne sezone. Rezidbom se dobija bolja osvetljenost i provetrenost krune, daje se podsticaj rodnim granama, a time se dobija bolji prinos i krupniji plodovi. Jasno je da je orezivanje šljiva neophodna mera, u svakoj ozbiljnoj proizvodnji.

Kada se izvodi

Vreme kada se izvodi rezidba šljiva je od trenutka kada su opali svi listovi, pa sve do početka vegetacije. To je praktično period zimskog mirovanja. Naravno treba izabrati dan ili dane, kada vremenske prilike pogoduju i dozvoljavaju da se obavi rezidba šljiva.
U slučaju da su mlade voćke do 3 godine, ostavlja se da prođe opasnost od mraza, pa se onda radi rezidba. Kod mladih voćaka neadekvatno vreme rezidbe može poremetiti prirast.
Zaštitna mera prskanja šljiva, može se izvoditi već naredni dan po rezidbi, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Uklanjanje oštećenih grana

Ima li grana koje su oštećene, polomljene ili suve. Prvo se pristupa njihovom uklanjanju, jer one mogu samo da štete i da budu podloga za razvoj bolesti.

Pravila kod orezivanja šljiva

Svi jednogodišnji lastari koji rastu na unutra se uklanjaju u potpunosti, da ne bi dolazilo do zasenjavanja krune. Ostali jednogodišnji lastari se potkraćuju na oko 30 cm. Položene grane sa uglom od 45 stepeni, na zamišljenu osu (produžnicu stabla) su najbolje. Iz prošlogodšnjih rezova, obično izraste po nekoliko lastara. Samo jedan se ostavlja, a ostali se uklanjaju. Pupoljak iznad koga pravimo rez treba da bude sa spoljne strane. Vertikalne grane koje se neminovno pojavljuju unutar krune, nazivaju se vodopije. One crpe hranu iz voćke, koja odlazi u nerodne grane, a rodne grane i pupoljci onda zaostaju. Zato se obavezno uklanjaju vodopije.

Oblik krune kod šljive

Šljivu treba orezati tako da se dobije karakterističan oblik krune. Za šljivu se preporučuje oblik krune ’’vaza’’, zato što omogućava bolju primenu preparata za zaštitu, a sem toga i plodovima šljive obezbeđuje dovoljno svetla. Ako se ne oreže šljiva, kruna može da izgubi oblik, može doći do zasenčenja plodova šljive. To se onda odražava na kvalitet voća, veličinu plodova i prinos.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!