Evo šta se dešava kada prospete TALOG KAFE u bašti

Koliko se kafe popije kod vas? Da li talog kafe bacate ili čuvate? Ispada da je smeće u vašoj kuhinji, blago za vašu baštu. Talog kafe je sjajan besplatan resurs za vašu baštu. Poboljšava strukturu zemljišta, obogaćuje ga azotom i drugim mineralima. Koristi se tako što se meša sa zemljom, za kompost, glistenjak ili se dodaje na vrh tla, kao malč. Osim toga tera neke štetočine i pomaže kod suzbijanja korova. Zbog prisustva taninske kiseline blago će da zakiseli zemljište, pa više odgovara biljkama koje vole blago kiselu sredinu.

Kako koristiti talog kafe u bašti

Taloge kafe osušite na suncu 24 do 48 sati, a zatim ih sakupljajte u odgovarajuću kantu. Kada se odlučite da koristite, onda sipajte 4-5 kašika na okopano rastresito tlo, oko svake biljke i to na 15 dana. To će poboljšati cvetanje cveća i opšte zdravlje biljaka. Isto tako može se mešati sa ljuskom jajeta, pepelom i zemljom za cveće.

Đubrivo

Talog kafe sadrži najviše azota i kalijuma. Blago je kiseo pa se daje biljkama koje vole nižu ph zemljišta, ali neutralisanje kiselosti se može postići ako se meša sa slamom ili lišćem. Ako ga ne koristite odmah možete ga baciti na kompostište. U svakom slučaju radi se o odličnom prirodnom đubrivu za biljke. Pogodan je za cveće, posebno za ruže, a hortenzije navodno mogu da promene boju iz ružičaste u plavu prilikom primene ovog đubriva. Može se koristiti i za prihranu drugih biljaka, voća i povrća.

Štetočine

Kada talog kafe pospete oko vaših biljaka, on deluje kao repelent, a naročito protiv puževa i mrava. Talog kafe može da se drži u vodi, pa da se ta tečnost procedi i sipa u prskalicu, te da se ovim sredstvom oprskaju biljke. Miris kafe odbija neke štetočine.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!