Samo zakopajte vrećice čaja u baštu i evo šta će se desiti

Da li i vi redovno koristite čajeve u filter vrećicama? Ako je to slučaj, onda sigurno vrećice nakon upotrebe bacate u smeće. Logično, to većina ljudi radi, jer šta bi uopšte mogli sa njima uraditi. Ali ipak, ako imate svoju baštu i biljke, upotrebljene vrećice čaja možete pametno iskoristiti. Navešćemo nekoliko razloga zašto vrećice čaja ne treba da bacite u smeće, nego da ih zakopate u baštu, pored biljaka.

Đubrivo

Ostatci od čaja u vrećicama predstavljaju odlično prirodno đubrivo za baštu, jer sadrže taninsku kiselinu i hranjive materije. Vrećice i listovi čaja bi trebalo da su biorazgradivi, pa tako oslobađaju hranjive sastojke u tlo, stvarajući pogodnije uslove za rast biljaka.

Štetočine

Ako zakopate upotrebljene vrećice čaja pored biljaka, to može pomoći da se štetočine udalje od biljaka. Miris čaja sprečava neke štetočine da prilaze i uništavaju vaše cveće i povrće.

Zadržavanje vlage

Ako vrećice čaja ukopate blizu korena biljaka, to može pomoći zadržavanju vlage oko korena povrća ili cveća, a na taj način će biljke biti naprednije.

Seme

Korišćene vrećice čaja su pogodne i da se u njih poseju semena biljaka, zato što dobro zadržavaju vlagu i sadrže hranjive sastojke.  Kada biljke niknu i dostignu odgovarajuću veličinu treba ih presaditi u baštu.

Mačke

Ostatke od čaja iz kesica pospite po vašoj bašti ili kod kuće u saksije sa sobnim biljkama. Miris čaja deluje na mačke tako što ih odbija, te će ih sprečiti da uriniraju na vaše cveće ili povrće.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!