Prihrana cveća kvascem – jeftino, a deluje

Želite da vaše biljke izgledaju lepo, da redovno cvetaju i da im listovi ne žute. Ako nije tako, možda je jedan od razloga, nedostatak adekvatne prihrane. Biljke tokom proleća i leta traže malo više pažnje i hranjivih sastojaka. Da li ste znali da skupa i veštačka đubriva iz prodavnice, može da zameni prihrana cveća kvascem. Jeftinije je, a rezultati se vide.

Promene na biljkama

Nedostatak hranjivih materija u supstratu se ogleda u promenama na samim biljkama. Ako biljka sporo raste, neće da cveta, ima promene na listovima, koren se slabo razvija i sl. to su pokazatelji da joj nešto fali, te da je neophodna bolja nega. Način da se stvari poprave, je da se s vremena na vreme, daje prihrana. Kada govorimo o cveću, obično se daje tečno đubrivo prirodno ili veštačko. Prirodna đubriva možemo i sami da pravimo. Na primer, tečno đubrivo od koprive, o kome smo već pisali. Isprobajte obavezno i đubrivo od kvasca, jer su iskustva veoma pozitivna.

Zašto prihranjivati biljke kvascem

Svi žele da imaju lepe biljke, a to je upravo ono što se kvascem postiže. Dobijamo brži rast, bolje cvetanje, lepše listove i jači koren. Kvasac obiluje sastojcima koji dobro utiču na rast i razvoj biljaka. Vitamini B kompleksa, fitohormoni i auksin, deluju baš kako želimo. Zamislite kako raste testo, kada se mesi hleb, e pa slično tako rastu i biljke, kad im se daje kvasac.

Kako se pravi rastvor od kvasca

Rastvor od kvasca za cveće i ostale biljke, pravi se tako što na 10 g kvasca, dodajemo 1 malu kašiku šećera i 1 l vode. U zavisnosti koliko vam je rastvora potrebno za zalivanje biljaka, vi ćete proporcionalno napraviti sebi dovoljnu količinu. Promešati sastojke i ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa ponovo promešati i zalivati biljke. Najbolje je uvek praviti svež rastvor za prihranu, jer se čuvanjem mogu razviti štetni sastojci.

Pogledajte i kako se pravi đubrivo od gaveza

Upotreba đubriva od kvasca

Prihrana cveća kvascem radi se na 10-15 dana. Sveže pripremljenim rastvorom jednostavno zalivamo biljke. Tokom leta čak jednom nedeljno. Sastojci iz kvasca popravljaju kvalitet zemlje, što odgovara biljkama. Biljke postaju snažne i vitalne. Prihrana kvascem može se koristiti za sobne i baštenske biljke.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!