Koliko je dobro kokošije đubrivo za biljke

Kokošije đubrivo je odlično za biljke, ako se pravilno primenjuje, jer ima produženo dejstvo do 4 godine. Karakteriše ga visok sadržaj azota i to u obliku, koji omogućava da ga biljke lako usvajaju. Kokošije đubrivo je bogato i drugim elementima, kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan i gvožđe. Pravilno đubrenje kokošijim đubrivom može da doprinese povećanju prinosa za čak 40%.

Karakteristike

Biljke vrlo lako usvajaju ovo đubrivo, a efikasnost se ogleda u boljem cvetanju i plodonošenju. Kokošije đubrivo popravlja kvalitet zemljišta, ali i poboljšava imuni sistem biljaka, pospešuje proces fotosinteze, ubrzava sazrevanje plodova za deset dana, a u njima se povećava sadržaj suve materije. Tamo gde je upotrebljeno ovo đubrivo, biljke bolje tolerišu sušu. Kokošiji stajnjak se teško ispira iz tla i ne stvara visoke koncentracije soli, kao mineralna đubriva. Većini povrtarskih kultura odgovara kokošije đubrivo. Paradajz i kupusnjače se đubre sa 2-3 kg po m2 i to pre osnovnog oranja. Bundeve i tikvice isto tako dobro podnose ovo đubrivo. Luku ne odgovara pa se luk na toj parceli sadi tek posle 2-3 godine.

Upotreba kokošijeg đubriva

1.Kokošije đubrivo može da se razbaca po parceli i da se onda zaore u periodu jesen/zima.
2. Osim toga dobar broj farmera koristi fermentisani rastvor kokošijeg đubriva. Tu se mešaju kokošije đubrivo i voda u omjeru 1:1. Po[to je sad ovo visokokoncentrovano đubrivo, ono se pre upotrebe razblažuje sa vodom u odnosu 1:10.
3. Sve se više koristi paletirano đubrivo. Njegova prednost je što nema karakterističan miris, lako se koristi i može se primenjivati u različim vremenskim periodima. Primenjuje se u količinama od 100-300 grama po m2. Fermentacija traje 2 nedelje. Nakon primene treba obaviti zalivanje.
4. Kokošije đubrivo se može koristiti u kompostiranju. Naime kokošije đubrivo ubrzava proces kompostiranja, a osim toga i unapređuje karakteristike dobijenog komposta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!