Ljuska od jaja kao đubrivo

Ljuske od jaja se mogu koristiti kao đubrivo u povrtarstvu, voćarstvu, za cveće, zato ih ne treba bacati. Ljuska od jaja sadrži važan mineral kalcijum u velikim količinama (oko 90%), kao i druge minerale u manjim. Smatra se za najbolji prirodni izvor kalcijuma. U jednoj kafenoj kašiki praha od ljuske jajeta, nalazi se oko 1000 mg kalcijuma. Ovaj prirodan izvor kalcijuma je posebno značajan za prihranu organski gajenih biljaka, jer je to organsko đubrivo.

Kalcijum u zemljištu

Kalcijum je značajan mineral u zemljištu. Ispira se i gubi sa velikom količinom padavina ili ga biljke koje se na toj zemlji uzgajaju crpe iz tla, kroz svoje prinose iz godine u godinu. Kada zemljište postaje siromašno kalcijumom, onda  to dovodi do postepenog porasta kiselosti zemljišta. Ako nema dovoljno kalcijuma u zemljištu, na gajenim biljkama se mogu videti neke promene. Biljke sporije rastu, korenov sistem se slabije razvija. Tada je neophodno dodavanje kalcijuma u zemlju. Time se smanjuje kiselost zemljišta, poboljšava se struktura tla, biljke bolje usvajaju važne sastojke, povećava se otpornost na sušu i to deluje i na povećanje prinosa.

Ovaj izvor kalcijuma nije samo koristan u organskoj poljoprivredi, već se ljuska od jaja i limun koriste u medicinske svrhe, za lečenje ljudi, prenosi sajt Lekovite biljke

Kako se dobija đubrivo od ljuske jajeta

Ljuska od jaja kao najveći prirodni izvor kalcijuma, je poželjna kao đubrivo. Sačuvane ljuske jaja treba usitniti. Za to je najbolje koristiti tučak i avan. Usitnjene ljuske stavite u teglu, a preko toga prelijte jabukovim sirćetom, da bude 2 prsta preko ljuski. Teglu ne treba zaklopiti, nego prekriti gazom ili krpom i učvrstiti gumicom. Ostaviti tako 3 nedelje, a svaki dan promešati. Na kraju se dobija ljuska od jajeta kao gnojivo.

Uloga jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće ima svoju ulogu. Ljuske od jaja sadrže kalcijum karbonat, a u dodiru sa kiselinom brže se oslobađa čisti kalcijum, pa je zato korisno jabukovo sirće ili bio enzim. Tako dobijeni kalcijum biljke lakše usvajaju.

Kako se koristi ljuska od jaja za prihranu

U tegli u kojoj se nalaze ljuske jajeta i jabukovo sirće dolazi do fermentacije. Kada se završi fermentacija, nakon 3 nedelje, preparat možemo koristiti. Sadržaj tegle se procedi i tečnost koristimo za folijarnu prihranu biljaka. Za prihranu preko lista treba 3 kašike ove tečnosti pomešati sa 1 l vode. Tečnost sa takvim odnosom sipati u prskalicu i tretirati povrće, voće, cveće i druge biljke kojima je potreban kalcijum. U povrtarstvu se najviše tretiraju paprika i paradajz, kod kojih se nedostatak kalcijuma odražava na plodove, gde je moguće truljenje plodova. I dok laici misle da je reč o nekoj bolesti, iskusni uzgajivači znaju da se radi o nedostatku kalcijuma.
Neki vlasnici organski bašti koriste ljusku od jajeta tako, što je samelju u prah i samo posipaju po zemljištu. Tako je malo teže odrediti i primeniti potrebne količine. Ovaj način je dobar, jer prah od ljuske jaja deluje i protiv štetočina. Na primer onemogućava razvoj zlatica, o čemu smo pisali ovde

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!