Da li ste nekad videli ovo čudo? Evo o čemu se radi

U jesen se u nekim parkovima i na ulicama pojavljuju neke čudne lopte sa naborima kao mozak, koje deca šutiraju, a evo o čemu se zapravo radi. To su plodovi drveta latinskog naziva Maclura pomifera iz porodice dudova. Zbog izgleda plodova neki je zovu drvo mozak, a ima i drugih naziva, kao indijanska jabuka, konjska jabuka, Adamova jabuka, majmunska lopta, divlja pomorandža, Osidž (Osage) pomorandža po indijanskom plemenu ili jednostavno maklura po američkom geologu Vilijamu Makluru. Poreklom je iz Severne Amerike, a u Evropu je preneta pre 200 godina.

Karakteristike

Maklura je listopadno drvo, koje može da naraste i do 20 m u visinu. Cveta u junu i julu, a plodovi su zreli u oktobru, kada i padaju na zemlju. Ovo drvo neobičnih plodova, dobro ponosi mraz, pa uspešno raste i kod nas. Plodovi su prečnika 10-15 cm, zelene ili žute boje, sa površinom koja je naborana i valovita. Zbog svoga izgleda privlače pažnju. U plodovima se nalazi lepljivi mlečni sok, koji u dodiru sa vazduhom pocrni.

Značaj i upotreba

Ove plodove jedu konji pa se zato i zove konjska jabuka. Veverice i manji glodari se hrane semenom. Za ljude plod kao takav nije za jelo, mada se upotrebljava kao lek. Koristi se u kozmetičkoj, farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini. Ovo drveće se u SAD koristi za vetrozaštitne pojaseve, a kod nas i kao živa ograda, budući da brzo raste i pogodna je za orezivanje. Drvo je prilično kvalitetno, jer je tvrdo, a elastično. Indijanci su ga koristili za pravljenje lukova za lov, a pogodno je za držala za alat, nameštaj, drvene klinove, muzičke instrumente, ograde i sl. Iz biljke se izdvajala žuta boja za farbanje tkanine. Maklura ima poseban miris, kojim odbija mnoge insekte. Kada se u jednakoj razmeri sok iz plodova pomeša sa vodom, to treba koristiti za tretiranje biljaka, jer deluje protiv gljivica i insekata. Treba je saditi oko biljaka, kojima je potrebna zaštita od insekata. Neki ljudi ove plodove koriste u borbi protiv bubašvaba. U Švajcarskoj se plod maklure prodaje na štandu sa cvećem za 5 CHF kao ukras, dok ga mi u Srbiji uglavnom šutiramo po ulicama.

Lekovita svojstva

Mnogi makluri pripisuju lekovita svojstva, posebno kada je u pitanju lečenje raka, visokog pritiska, reume, kožnih oboljenja i kao imunostimulans. Sadrži vitamin C i druge antioksidanse. Sok iz ploda maklure može iritirati kožu i sluzokožu i izazvati crvenilo, zato upotrebu treba prepustiti stručnjacima. Narodni travari koriste kao lek mlečni sok iz biljke i tinkturu. Od načina pripreme i doziranja, zavisi koliko je bezbedna i efikasna upotreba u lečenju.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!