Mini plastenik za nekoliko stotina dinara. Ovo su naša iskustva

Mini plastenik je korisna investicija. U našem slučaju radi se o niskom tunelu od polietilena koji se jednostavno postavlja. Kupljen je u stranom lancu marketa za nekoliko stotina dinara. U njemu može da se uzgaja povrće niskog rasta, zelena salata i začinsko bilje, te povrće za rasad.

Postavljanje

Prvo je potrebno dobro pripremiti i usitniti zemlju na mestu gde ćemo postaviti mini plastenik. Dodajte i malo humusa da bi se dodatno popravio kvalitet zemljišta. Obavite setvu povrća u redove. Mi smo posejali zelenu salatu, blitvu i brokoli. Postavite plastenik. Utvrdite sa zemljom okolo da vetar i štetočine ne mogu da prolaze.

Prednosti

Mini plastenik štiti seme, rasad i biljke od vetra, slabog mraza i štetočina. Stvara efekat staklene bašte, koji štedi toplotu da bi podstakao rast zelene salate, povrća i začinskog bilja. U ovim uslovima može se uspešno uzgajati povrće u rano proleće ili kasnu jesen, kad ne bi moglo da uspeva na otvorenom.

Iskustva

I zaista naša iskustva su pozitivna. Blitvu smo prvo posejali na otvorenom, a nešto kasnije u mini plasteniku. Ova blitva u mini plasteniku je neuporedivo brže napredovala. Nije ni čudo, zato što su uslovi u plasteniku takoreći idealni za napredovanje biljaka. Zadržava se toplota i vlaga, pa sve buja, kao u prašumi. Biljke su zdrave i dobro zaštićene od štetočina. Korova nije bilo mnogo i lako se uklanja, jer je zemlja vlažna. Nakon 2 meseca zelena salata već može da se bere i jede. U ovom plasteniku mogu se držati i kontejneri sa rasadom, koji će u ovakvim uslovima svakako brže da napreduje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!