Stubaste ruže stablašice

Stubaste ruže ili ruže stablašice su nekada krasile samo kraljevske vrtove, ali ih sad svi mogu uzgajati. Postoje uspravne i padajuće forme, a mogu narasti visoko od 40-150 cm (a i preko). Visoke ruže stablašice su uglavnom padajuće forme, dok su dvobojne stablašice veoma lepog izgleda, a mogu biti žuto crvene, belo crvene boje itd. Ukoliko ste zainteresovani za ruže stablašice uzgoj je veoma jednostavan. Najbolje je da ih posadite pored staza, ali su veoma dekorativne i kao pojedinačno cveće.

Kakve su to stubaste ruže

Za početak ćemo reći da su stubaste ruže, pre svega, veoma lepe i dekorativne. Jedna stubasta ruža je specifična po tome što se sastoji iz tri različite vrste ruža: prva ruža daje koren stablu, pa se potom na nju zakalemi druga vrsta ruže koja stubastoj ruži pruža dugo i pravo stablo, dok na kraju dolazi treća vrsta ruže koju mi zapravo vidimo, a ona daje cvet, tj. krošnju ovoj veoma zanimljivoj i jedinstvenoj biljci.

Za ruže stablašice je karakteristično da se bilo koja sorta, iz bilo koje grupe ruža može kalemiti na određenu visinu i formirati kao stubasta ruža.

Uzgoj i nega ruža stablašica

Ako se i vama sviđaju ruže stablašice, uzgoj je veoma jednostavan. Ruže su cveće koje generalno zahteva dovoljno svetlosti, ali ne moraju čitavog dana da budu izložene suncu. Posadite ih tamo gde će biti zaštićene od jakih vetrova.

Zemljište za sadnju stubastih ruža mora biti dobro propusno i bogato humusom

Kada nabavite sadnicu ruže stablašice, neophodno je da je odmah presadite na žejeno mesto u svom vrtu, kako ne bi došlo do njene dehidracije, budući da su vrlo osetljive na gubitak vlažnosti.

Prilikom sadnje ove ruže, postavite štap ili običan kanap što bliže stablu i pričvrstite ga kopčama za ruže. Kopče treba postaviti ispod dna krošnje i na polovinu stabljike.

Nega ruža stablašica

Obavezno redovno okopavajte sadnice ruža stablašica. Prihranjujte je takođe redovno, i to specijalnim đubrivom namenjenim baš za ruže. Odstranite odmah sve divlje izdanke. Prvo orezivanje ruža stablašica treba obaviti u jesen, a na proleće se obavlja dodatno orezivanje, kada treba odstraniti sve odumrle, oštećene i isprepletene grane.

Stubaste ruže su veoma osetljive na niske temperature, pa ih tokom zime obavezno morate zaštititi tako što ćete na biljku staviti jutani džak u kojem se nalazi slama ili grančice zimzelenog drveća.

Ukoliko ste ružu stablašicu posadili u saksiji, onda je morate preko zime uneti u nešto hladnije prostorije, gde je temperatura oko 5 C. Ovde nega podrazumeva da je samo povremeno zalijete.

Gde se prodaju ruže stablašice i koja je cena

Ako ste zainteresovani da kupite ruže stablašice – prodaja se obavlja u cvećarama ili putem privatnih rasadnika.

Ruže stablašice – cena se kreće od 700 do 1000 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!