Neven cvet uzgoj i lekovitost – nevenova mast i čaj

Neven cvet se veoma ceni u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Iz tog razloga, sve je popularniji uzgoj nevena. Lekovitost nevena se, pre svega, ogleda u baktericidnom i protiv-upalnom delovanju ove biljke. Naročito je čuvena nevenova mast, koja može da se koristi kod velikog broja tegoba. Nevenova mast za lice će smiriti sve upalne procese na koži i podstaći njeno ozdravljenje. Nevenova mast za hemoroide, primenjena lokalno, otklanja sve neprijatne simptome ove neugodne pojave. Nevenova mast za vene odlično deluje kod upaljenih i otečenih vena, gde takođe smiruje sve neprijatne simptome. Kada je u pitanju nevenova mast cena za 50 ml se kreće oko 300 dinara. Čaj od nevena je još jedan široko korišćen pripravak od ove biljke, a uspešno deluje i kod unutrašnje i kod spoljašnje upotrebe.

Neven karakteristike

Neven cvet je jednogodišnja biljka koja ima razgranatu stabljiku, prekrivenu dlačicama,  koja može izrasti visoko i do 60 cm. Listovi nevena su duguljasti, sedeći i postavljeni nasuprotno. Cvetna glavica može biti žute, tamno žute ili narandžaste boje. Lekoviti deo biljke su listovi i cvetne glavice koje se još nisu rascvetale. Listovi i cvetovi nevena imaju neprijatan miris.

Gajenje nevena

Kada je uzgoj nevena u pitanju, morate mu obezbediti adekvatne uslove. Neven ne voli vlažna i teško rastresita tla, stoga ćete morati duboko da izorete zemljište pre sadnje. Seme nevena se seje krajem marta, na dubinu od 3 cm. Morate dobro okopavati biljku tokom perioda vegetacije. Navodnjavanje se sprovodi isključivo u slučajevima kada su velike suše, što je period krajem jula i početkom avgusta. Neven cveta od juna pa sve do prvih mrazeva, dok se berba obavlja tokom juna, kada je biljka u punom cvatu. Neven daje prinos od 1.000-2.000 kg/ha.

Kako se pravi nevenova mast

Da napravite mast od nevena, sledite sledeće korake: pomešajte 2 šolje osušenih latica nevena sa 1 šoljom maslinovog ulja i stavite na umerenu vatru tokom 15 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i neka ova mešavina odstoji nekoliko časova, te je procediti kroz gazu. Na ovaj način dobijate nevenovo ulje, koje treba sipati u šerpu i polako dodavati 1/4 šolje pčelinjeg voska koji ste pre toga izrendisali. Zagrevajte nevenovo ulje i pčelinji vosak uz neprekidno mešanje, a kada se vosak rastopi, dobili ste mast od nevena. Ulijte dobijenu mast u čistu staklenu posudu tamne boje i pustite da se ohladi. Mast od nevena se čuva na hladnom mestu.

Saznajte još kako na jednostavan način možete napraviti kantarionovo ulje

Kako se pravi čaj od nevena

Čaj od nevena se podjednako koristi za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Da pripremite čaj od nevena za unutrašnju upotrebu, sledite sledeće korake: prelijte 1 kašiku osušenog cveća nevena sa 250 ml provrele vode, poklopite i neka odstoji 15 minuta, zatim procedite i pijte 2-3 šolje čaja od nevena tokom dana. Da pripremite čaj od nevena za spoljašnju upotrebu, sledite seldeće korake: prelijte 2 kašike osušenog cveća nevena sa 500 ml provrele vode, poklopite i neka odstoji 15-20 minuta, te procedite i dalje koristite kao kupku za ispiranje ili oblog.

Lekovita svojstva nevena

Lekovita svojstva nevena su zaista mnogobrojna. Ova biljka ima baktericidno i protiv-upalno dejstvo, zbog čega se koristi kod velikog broja tegoba. Ako primenite ulje od nevena na posekotine, ogrebotine, modrice, otečene i upaljene vene i ujed insekata – možete da ubrzate proces ozdravljenja, delom i zbog anti-upalnih svojstava ulja, pored jedinstvenih antioksidanasa koji se nalaze u ovoj čudesnoj biljci. Delujući protiv infekcija, neven štiti rane i ogrebotine, što im omogućava da se brzo izleče. Neke od najimpresivnijih zdravstvenih koristi od nevena, pored navedenih, uključuju sposobnost ove biljke da štiti oralno zdravlje, poboljšava izgled kože, poboljšava vid, smanjuje upale, smanjuje rizik od nekih vrsta raka i eliminiše grčeve.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!