Petlova kresta cveće uzgoj slike

Petlova kresta cveće (lat. Celosia cristata) je jednogodišnja biljka iz porodice Amaranthaceae, koja svojim zanimljivim cvetovima ukrašava prostor preko celog leta, pa sve do prvih mrazeva. Petlova kresta svoj naziv duguje tome što ima krupne, tanjiraste cvasti jarkih boja koje podsećaju upravo na petlovu krestu. Upravo su cvetovi jarkih boja glavna odlika ove biljke. Kada je u pitanju petlova kresta perjanica je još jedan naziv po kojem znaju ovu biljku u narodu. Ova biljka vodi poreklo iz toplih krajeva Afrike i Azije. Listovi su zelene boje i pokriveni dlačicama. Stablo je uspravno, nerazgranato, visoko 20-70 cm. Cvetovi mogu biti žuti, crveni, krem, narandžasti, beli i ljubičasti. Cvetovi petlove kreste mogu da traju i do 8 nedelja.Kada je u pitanju petlova kresta uzgoj je moguć u bašti i u saksiji na terasama. Koristi se kao rezani cvet u cvetnim aranžmanima.

Sadnja i uzgoj

Potrebno je da ovoj biljci obezbedite mesto gde će biti izložena direktnim sunčevim zracima minimum 8 sati dnevno. Zemljište mora biti dobro drenirano, pH reakcije od 6-6.5. Petlova kresta je veoma izdržljiva biljka. Zahteva redovno zalivanje i prihranu po potrebi.
Petlova kresta može rasti u zemljištu koje je siromašno hranjivim materijama i peskovito, ali za obilnije cvetanje zahteva zemljište sa visokim nivoom organskih materija. Pre sadnje petlove kreste, u jesen, neophodno je pripremiti mesto za sadnju tako što ćete ukloniti korov i dodavati organske materije u zemlju. Adekvatne dopune zemljišta su treset, stajsko đubrivo i kompost. Sadnja se obavlja u proleće, kada su temperature iznad 15 C, a odmah nakon sadnje dobro zalijte biljku.

Održavanje i razmnožavanje

Održavanje petlove kreste se odnosi na redovno zalivanje, prihranjivanje i zaštitu same biljke.
Zalivanje petlove kreste se obavlja onoliko često koliko je potrebno da se zemljište održava stalno vlažnim.
Korišćenje đubriva nije neophodan korak u gajenju ove biljke, ali ako primetite da biljka sporo raste – koristite đubrivo rastvorljivo u vodi, sa 3-1-2 odnosom, na svake 2 sedmice ili upotrebite sporo-oslobađajuće granulirano đubrivo. Uvek uklanjajte izbledele cvetove.
Razmnožavanje je moguće semenom u rano proleće. Biljka će izniknuti za oko desetak dana, pri idealnim temperaturama. Nakon toga je “pakujete“ u posebne lonce. Seme petlove kreste se prikuplja na sledeći način: širu posudu stavite ispod precvetalih cvetova i pažljivo ih protresite, tako da seme upada u pripremljenu posudu. Ove biljke se ukrštaju među sobom, a sledeće godine možete uživati u velikom broju boja u svom vrtu.
Ova biljka dobro podnosi presađivanje. Seme se sadi u martu u zatvorenom prostoru, pa se potom mlade biljčice presađuju polovinom ili krajem aprila na trajno mesto u bašti.

Prodaja i cena

Pakovanje od 100 semenki ove biljke košta oko 150 dinara.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!