Sobne palme – vrste palmi sa slikama

Mnogi ljudi žele da imaju palmu u svojoj kući ili stanu, da njihov dom izgleda egzotično, te da ostvare lepši ugođaj. To je zaista i moguće, jer imamo sobne palme, tako da vaš dom može postati prava mala oaza. Vaš izbor može biti kencija ili rajska palma, areka, damska palma, kokosova, brdska palma itd. U nastavku ćemo predstaviti najzastupljenije vrste sobnih palmi sa slikama.

Rajska ili kencija palma

Rajska, kencija ili hoveja je možda i najomiljenija kućna palma, latinskog naziva Howea forsteriana. Deluje raskošno, a jednostavno se uzgaja. Da bi bila gusta i dopadljiva, ova palma u saksiji, se uzgaja tako, da ima više biljaka u jednoj posudi. Stavite je u polusenu ili na svetlost, ali ne blizu grejnog tela. U potpunoj seni sporo raste. Problem može predstavljati suv važduh ili previše zalivanja. To ne podnosi. Zahteva redovno orošavanje. Zimi se zaliva 2 puta mesečno, a leti češće. Povremeno je potrebna prihrana odgovarajućim đubrivom. Mlada hoveja palma se presađuje jednom godišnje u veću saksiju, a kod većih primeraka dovoljno je samo zameniti površinski sloj zemlje. Voli mešavinu peska i treseta i na dnu posude je obavezna drenaža.

Areka palma

Kada pominjemo sobne palme vrste su brojne, ali ne smemo preskočiti areka palmu. Krase je vertikalni uski listovi, koji na vrhu formiraju lepeze. Odgovara joj sobna temperatura, a tokom zime može izdržati i do 15 stepeni u plusu. Zemlja treba biti vlažna, ali ne preterano jer koren trune. Tokom leta se više zaliva i prihranjuje đubrivom. Mlada areka palma se presađuje svake godine u proleće, u veću saksiju. Istraživanje su nedvosmisleno pokazala da areka palma uklanja toksine iz vazduha, pa se preporučuje imati je u dnevnoj sobi ili kancelariji.

Damska ili rapis palma

Rapis je još jedna sobna palma, koja je prilično izdržljiva i lako se uzgaja. Sporo raste, ali kad naraste može zauzeti 3 m u visinu i širinu, pa i to treba imati u vidu. Odgovara joj sena ili polusena. Leti se zaliva na 3 dana, a zimi 2 puta mesečno. Dobro podnosi suv vazduh, ali preporučuje se orošavanje. Presađuje se u proleće po potrebi. Prihrana se sprovodi adekvatnim đubrivom tokom proleća i leta. Supstrat je mešavina baštenske zemlje, humusa i peska. Rapis palma čisti vazduh i obogaćuje ga mineralnim materijama, a veruje se i da ova biljka smiruje živce, zato je čest dekor u radnim prostorima gde je stres prisutan.

Kokosova palma

Kokosova palma u saksiji ili latinski Cocos nucifera je egzotična biljka i adekvatna za sobno gajenje. Raste sporo, ali može izrasti do 3 m. Ima veliko seme koje se da videti. Stablo je visoko, sa krošnjom na vrhu. Za razliku od ostalih kokosova palma je zahtevnija, pa nije za početnike. Kritične su prve 3 godine, a kasnije je lakše i može dugo da živi. Idealna temperatura za uzgoj je sobna.Treba je držati na osvetljenom mestu, ali ne baš na direktnom suncu. Leti se iznosi na terasu. Leti se zaliva više. Ne podnosi suv vazduh i zahteva orošavanje. Listovi se čiste vlažnim sunđerom. Bitna je dobra drenaža u saksiji. Peskovita zemlja je poželjna. Prihranjuje se tokom leta.

Brdska palma

Brdska palma ili Šamadorea ima latinski naziv Chamaedorea elegans. To je patuljasta palma koja sporo raste. Može porasti svega 2 m. U domu predstavlja prelepu dekoraciju, nije mnogo zahtevna, niti osetljiva. Cveta i obrazuje cvetni klas žute i narandžaste boje. Cvet podseća na mimozu. Poželjno je orošavanje listova tokom zime u prostorijama gde je grejanje centralno. Zaliva se zimi jednom nedeljno, a leti 2 do 3 puta. Prihrana je obavezna leti. Brdska palma se razmnožava semenom. Supstrat mora biti ilovast sa humusom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!