Palma kanarska urma karakteristike održavanje i razmnožavanje

Kanarska urma ili kanarska palma (Phoenix canariensis) je dobila naziv, jer potiče sa Kanarskih ostrva. Urme ili datule pripadaju familiji Palmaceae. To je tropska biljka koja može da se uzgaja i kao sobna biljka. Ona je slična kao prava urma Phoenix dactylifera, koja je još veća. Interesantna je i mini urma Phoenix roebelinii, koja je patuljasta i ne prelazi 1,5 m. Kanarska palma može kao sobna biljka da živi 8-9 godina, dok ne dođe do plafona i postane prevelika.

Karakteristike

Kanarska palma naraste do 6 m, a u širinu ide do 2,5 m. Međutim, ona se može držati kao sobna biljka, zato što sporo raste (oko 20 cm godišnje), pa joj dugo vremena treba da poraste tako velika. Ima šiljate, čvrste listove, na šta treba obratiti pažnju. Pogodna je kao sobna biljka, tamo gde ima dovoljno prostora. Prilikom kupovine kanarske urme, izaberite onu kod koje se pojavljuju novi izdanci. Vodite računa da donji listovi ne budu suvi i smeđi.

Održavanje kanarske urme

Kanarska urma može da podnese senku, ali bolje raste na svetlom mestu. Dok je mlada biljka ne treba je držati na suncu. Iako se može držati kao sobna biljka, treba istaći da ne uspeva baš dobro u sobama sa centralnim grejanjem. Zimi su joj potrebni hladniji periodi, kad više miruje. A šta se dešava kad je stalno toplo? Biljka u centalnom grejanju stalno gura nove izdanke, dok donji listovi odumiru. Time se palma iscrpljuje i postaje osetljiva na neke bolesti i štetočine. Za kanarsku palmu najbolje je da je zimi 10-20 stepeni. Obavezno je i redovno provetravanje. Kad je u pitanju  kanarska palma zalivanje je 2-3 puta nedeljno leti, jednom nedeljno tokom jeseni i proleća, a jednom u 2 nedelje tokom zime. Leti u vodu za zalivanje dodajemo tečno đubrivo. Orošavanje se radi jednom nedeljno, sem tokom zimskog mirovanja. U pogledu zemljišta preferira ilovasti kompost. Kod kanarske palme presađivanje je jednom godišnje i to u proleće. Orezivanje se radi samo kod donjih listova koji se suše.

Razmnožavanje kanarske palme

Razmnožavanje kanarske urme se vrši iz semena. Potrebno je 2 meseca do seme proklija. Neophodni uslovi su toplota od 24 stepena i poprilična vlažnost vazduha. Patuljasta urma Phoenix roebelinii se pak razmnožava pomoću mladica. Prava urma Phoenix dactylifera može da se dobije i iz koštica ploda.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!