Alat za orezivanje voćaka i vinove loze

Svako ko se bavi uzgojem biljaka, a posebno voća i vinove loze, mora imati odgovarajući alat. Za rezidbu, uklanjanje suvih grana i formiranje krune voćaka, koriste se raziličite baštenske makaze za orezivanje, kao i testere. U zavisnosti od debljine grana i pozicije gde se one nalaze, primenićemo odgovarajući alat.

Vinogradarske makaze

Najčešće za ovaj tip makaza kažemo da su to vinogradarske makaze. Pogodne su za orezivanje lastara vinove loze, grančica voćaka i začinskih biljaka, obično ako je njihov prečnik do 2 cm, ali to proverite u specifikaciji proizvođača. Karakteristika im je da su to jednoručne makaze i da je jedna strana oštra, a druga tupa. Cena ovih makaza se kreće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od kvaliteta makaza i renomea proizvođača.Dvoručne makaze

Dvoručne makaze za orezivanje su znatno snažnije, pa su pogodne kao voćarske makaze za rezidbu grana promera do 4 cm, a to utvrdite u specifikaciji proizvođača. Idealno bi bilo da su ove makaze teleskopske, a to znači da držala mogu da se produže, kako bi mogli doseći više grane, bez penjanja.
Za dvoručne voćarske makaze cena se kreće i po više hiljada dinara.

Ručna preklopna testera

Nije loše za orezivanje grana nabaviti preklopnu ručnu testeru, koja je sklopiva, da ne štrči oštrica. Nju koristimo za deblje grane, kada u prečniku prelaze 4 cm. Nekad je potrebno ukloniti suve i deblje grane, kada želimo podmladiti voćke ili vinovu lozu i onda je baš ova testera praktična.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!