Monstera biljka održavanje nega razmnožavanje

Monstera (Monstera deliciosa) je lepa sobna biljka, posebno ako se pravilno neguje i održava. Ona pripada porodici kozlaca, a blisko je povezana sa filadendronima, pa je zovu i filadendron monstera. Ipak ne bi je trebalo mešati sa Philodendron pertusum, koji ima listove sličnog oblika, ali nešto manje i brže raste. Monstera raste relativno sporo. Poreklom je iz tropskih predela centralne Amerike.

Karakteristike

Monstera biljka raste sporije, ali može da naraste do 250 cm u visinu. Korenje je vazdušasto i može dostići znatnu dužinu. Listovi budu impozantnih dimenzija, do 60 cm u prečniku, pa i više. Izgledaju neobično egzotično, jer su izrezani i rupičasti. U prirodi biljka raste kao puzavica, ali vodoravno. Da bi rasla vertikalno, neophodan je oslonac u vidu jače pritke. Monstera cveta leti i to samo odrasle biljke cvetaju. Pojavljuje se žuti cvet, koji je sličan cvetu kozlaca. Nedugo zatim se formira i plod. Plod je jestiv. Liči na bananu, a ukusom podseća na ananas. Biljka živi oko 5 godina. Dosta je otporna na bolesti i štetočine, pa je uspešno mogu uzgajati i početnici.

Održavanje

Kad je u pitanju biljka monstera održavanje je prilično lako i spada u jednostavnije biljke za održavanje, ako se izuzme to da im je potrebno dosta prostora.
Svetlost: Može se držati u delimično tamnim delovima sobe, pa je i zato popularna kao sobna biljka. Ali svakako da će na svetlom mestu bolje rasti. Nikad ne ide monstera na direktno sunce.
Temperatura: Sobna temperatura joj sasvim odgovara, a smetaju joj temperature ispod 13 stepeni.
Zalivanje: Kad je u pitanju monstera zalivanje treba biti posve umereno. Ne sme se preterati. Najbolje je da se između dva zalivanja zemlja potpuno osuši. Leti je to okvirno jednom nedeljno, a zimi jednom u 15 dana.
Đubrenje: Prihrana je potrebna leti, dodaje se tečno đubrivo u vodu i zaliva se monstera tokom leta na svake 3 nedelje
Orošavanje: Monstera voli visoku vlažnost vazduha, pa se preporučuje orošavnje listova prskalicom. Orošava se vodom 2 puta nedeljno tokom leta i jednom nedeljno tokom zime.
Supstrat: Najbolji je laki tresetni kompost

Dodatna nega

Listove povremeno čistite vlažnom krpom. Presađuje se po potrebi, jednom godišnje u proleće. Kada je baš velika, onda zamenjujemo samo gornji sloj zemljišta. Inače biljka se podupire štapom. Orezivanje se ne radi, osim ako je monstera previsoka, pa se vrh može odseći i ukoreniti.

Monstera razmnožavanje

Razmnožavanje se vrši u rano proleće. Monstera se razmnožava reznicama. Reznice vrhova stabljike se drže u klijalištu na temperature od 25-27 stepeni, ali mogu da se zakorene i u vodi. Kasnije ih presađujemo u odgovarajuće saksije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!