Povidon jod za cvetanje muškatle i paradajza kao prihrana

Povidon jod se uglavnom koristi u medicinskim ustanovama, za tretiranje i dezinfikovanje ogrebotina, posekotina i rana. Poneko drži povidon jod i u kućnoj apoteci. Znamo koja mu je primarna namena, ali retko ko zna da on može da se upotrebi kao đubrivo za muškatle, da bi cveće lepše cvetalo. Isto tako se jod koristi kao prihrana za paradajz.

Cvetanje muškatli

Muškatle cvetaju od ranog proleća do kasne jeseni. U tom periodu kada se nalaze napolju, uglavnom na terasama i balkonima, očekujemo da dominiraju svojim prelepim cvetovima. Kako to postići? Neophodno je povremeno u vodu kojom ih zalivamo, dodavati prihranu. Jedan od načina je i povidon jod za muškatle, ali ne sme se preterati. Ide samo 1 kap na 1 l vode i onda se tim rastvorom muškatle zalivaju umereno i to po spoljnim ivicama žardinjere ili saksije. Prema iskustvu muškatle će u narednom periodu bujno da cvetaju. Ali vodite računa da ne zalivate previše ili da ne dozirate pogrešno, jer onda može biti negativno dejstvo rastvora.

Apotekarski jod za biljke

Osim na muškatlama, može se probati rastvor povidon jod za cveće, kao i ostale biljke. U principu potreba biljaka za jodom je veoma mala, pa su uglavnom sasvim dovoljne količine joda koje se već nalaze u svakom zemljištu. Stoga se i ne proizvodi neko jodno đubrivo. Zaista nema mnogo u literaturi da se pronađe na ovu temu, ali iskustva onih koji su probali su ono na šta se oslanjamo. Neke biljke imaju specijalan odnos prema jodu, kao već pomenute muškatle i paradajz.

Potrebe paradajza za jodom

Ako pri uzgoju rasada zalijemo paradajz blagim rastvorom povidom joda, cvetne grančice su razgranatije i brže se razvijaju, a pojavljuje se i veći broj oplođenih cvetova. Plodovi bivaju nešto krupniji i sazrevaju nekoliko dana pre. Evo kako koristiti jod za paradajz. Za zalivanje rasada stavlja se 1 kap apotekarskog joda na 3 l vode. Ovim rastvorom zalivamo rasad. Zatim pri formiranju cvetova kod već rasađenog paradajza, isto je korisno zaliti slabim rastvorom apotekarskog joda. Ide 1 kap na 3 l vode, a zaliva se 1 l vode oko svakog struka paradajza.

Dodatne prednosti povidon joda

Povidon jod je poznat kao sredstvo za dezinfekciju, tako da i u ovom slučaju može dobro doći, jer deluje protiv virusa, gljivica, bakterija, spora i protozoa, koje napadaju i uništavaju biljke. Tako jod može povećati stepen otpornosti biljaka na mnoge infekcije. Jod je jako sredstvo za dezinfekciju i koristi se samo farmaceutski petoprocentni rastvor. Opet treba ponoviti da ide jedna kap joda na 1 l vode.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!